Tyskland

Tillbaka till Europa >>


Vinområden

TYSKLAND (>>)
Tyskland är bland världens 10 största vinproducenter där vinproduktionen är starkt koncentrerad till landets sydvästra del, längs Rhen och dess bifloder. Till skillnad från de flesta andra vinländer är det vita viner som står för huvuddelen av produktionen. De röda vinernas andel har dock ökat på senare tid.
 • Produktion: 8 916 000 hl Odlingsarea: 102 000 ha Export: 3 197 000 hl Import: 13 772 000 hl
 • *Siffror anger år 2006 enligt OIV
  AHR (>>)
  BADEN (>>)
  FRANKEN (>>)
  HESSISCHE BERGSTRASSE (>>)
  MITTELRHEIN (>>)
  MOSEL (>>)
  NAHE (>>)
  PFALZ (>>)
  RHEINGAU (>>)
  SAALE-UNSTRUT (>>)
  SACHSEN (>>)
  WÛRTTEMBERG (>>)

  Vinlagar

  TYSKLAND - Landwein (TYSKLAND)
  Landwein, motsvarar det franska Vin de pays och kan sägas vara ett bättre bordsvin.
  Länkhttp://www.germanwineestates.com/113d044e0.jpg

  TYSKLAND - QbA (TYSKLAND)
  Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete, förkortas QbA, och är ett kvalitetsvin från en av de tretton regionerna. Chaptalisering är tillåten. Om enbart beteckningen Qualitätswein och inget prädikat förekommer på en vinetikett rör det sig om ett QbA-vin.
  Länkhttp://www.germanwineestates.com/113d044e0.jpg

  TYSKLAND - QmP (TYSKLAND)
  Qualitätswein mit Prädikat, den högsta klassen. Detta vin måste ha sitt ursprung i en av de tretton kvalitetsvinregionerna. Till skillnad mot QbA får socker inte tillsättas före jäsning för att höja alkoholhalten, s.k. chaptalisering. Vinet måste dessutom ha ett särskilt tillägg, så kallat prädikat, på etiketten. De olika prädikaten är minimigränser för druvornas mognad, som varierar beroende på distrikt och druvsort. Prädikaten är:
 • Kabinett, normalskörd, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 8,5-11,5 procent. Potentiell alkoholhalt är den alkoholhalt som vinet får om det jäser ut helt till ett torrt vin. Spätlese, sen skörd, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 10-13 procent. Auslese, utvalda klasar ur den totala skörden, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 11-14,5 procent. Beerenauslese, utvalda övermogna druvor, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 15,5-18 procent. Eiswein, druvor som plockats och pressats i fruset tillstånd. Har samma minimigränser som Beerenauslese, men druvorna har ej angripits av botrytis. Trockenbeerenauslese, utvalda övermogna druvor som skrumpnat efter att ha angripits av ädelröta, botrytis, motsvarar en potentiell alkoholhalt på minst 21,5 procent. Restsockerhalten är mycket hög då den faktiska alkoholhalten i vinerna ofta ligger i trakterna kring 7-8 procent.

 • Länkhttp://www.germanwineestates.com/113d044e0.jpg

  TYSKLAND - Selection (TYSKLAND)
  Selection innebär att vinet är av toppkvalitet med minst 12,2 alkohol, ett skördeuttag på högst 60 hl/ha och uppfyller kraven för tilläggsbeteckningen trocken. Selection-vinerna får vidare säljas först ett år efter skörd, måste vara skördade för hand och på druvor från speciellt godkända växtlägen som producenten ansöker om att få godkända. På så sätt skall det säkerställas att vinerna har terroirkaraktär. Ett Selection-vin kan sägas vara en högklassig Spätlese trocken eller Auslese trocken.
  Länkhttp://sv.wikipedia.org/wiki/Tyska_viner

  TYSKLAND - Classic (TYSKLAND)
  För Classic gäller att restsockerhalten får högst vara dubbelt så hög som syrahalten. Endast vissa, bättre druvsorter är tillåtna. Ett Classic-vin kan sägas vara en QbA trocken med lite högre krav på alkoholhalt och ett begränsat urval av druvsorter.
  Länkhttp://sv.wikipedia.org/wiki/Tyska_viner

  TYSKLAND - Tafelwein (TYSKLAND)
  Tafelwein, motsvarar bordsvin. Om beteckningen Deutscher Tafelwein används måste vinet vara gjort uteslutande av druvor odlade i Tyskland.
  Länkhttp://www.germanwineestates.com/113d044e0.jpg

  Vinkartoteket

  6. Georg Breuer 2014 (Vitt) - Tyskland, Rheingau Granska/ändra >>