Druvor – A-B-C-D-E

Abouriou

(.)
Blå druva.

Synonym: -
Agiorgitiko (GREKLAND)
Blå druva. Grekisk gammal druvsort som har potential till storartade viner. Bästa terroiren är i dagsläget NEMEA.

Synonym: - Agiorgitiko / Mavro Nemeas / St. George
Aglianico (ITALIEN, BASILICATA, CAMPANIA, LAZIO, Aglianico del Vulture)
Blå druva. Aglianico är en blå vindruva som är en av Italiens mest lovande druvor idag. Druvan har sin hemvist i hålfoten på den Italienska stöveln längst ner i landet. Den bedöms ha potential att skapa verkligt stora viner med stora lagringsmöjligheter men denna potential är ännu delvis outnyttjad eftersom hemvisten är en ganska fattig del av Italien. Aglianico härstammar från den grekiska druvan Hellenic och togs också till denna del av Italien av grekerna runt 600 f Kr innan romarna tog över. Druvan har stannat kvar i den del av södra Italien som den en gång kom till i regionerna Puglia, Campania samt sist men inte minst Basilicata.Druvan ger tunga och kraftiga viner vars doft och smak har drag av mörka bär, tobak, kryddighet och rök.

Synonym: -
Airén (SPANIEN. LA MANCHA)
Grön druva. Spansk druvsort, tidigare världens mest odlade druva, men numer omsprungen av Cabernet SauvignonGer relativt enkla viner. Druvan används till stor del som råvara för sprittillverkning. Största odlingsområdet är slättlandet utanför Madrid, La Mancha i Spanien.

Synonym: -
Albariño (SPANIEN, GALICIEN, PORTUGAL, VINHO VERDE)
Grön druva. En druvsort som lett Spanien in i den moderna vitvinsvärlden med sina friska fräscha och aromatiska viner. Druvan odlas främst i Galicien och som endruvevin är DO Rias Baixas mest känt. Duvan kallas Alvarinho i Portugal och används till det kända Vinho Verde vinet.

Synonym: - Albariño / Alvarinho
Alicante Bouschet (PORTUGAL,SPANIEN,ITALIEN)
Blå druva.

Synonym: - Alicante Bouschet
Aligoté (FRANKRIKE, BOURGOGNE, Cremant de Bourgogne)
Grön druva. Ger lätta viner i Bourgogne, svagt örtiga i tonen och med en något tydligare syra än "konkurrenten" Chardonnay. Bouzeron är kanske den appellation där den största strävan för kvalitet finns för Aligotévin.Druvan odlas också i östra Europa, såsom Ukraina, Bulgarien, Moldavien, Rumänien och Ryssland.Druvan är en korsning av Pinot Noir och Gouais Blanc.

Synonym: -
Alvarinho (SPANIEN, GALICIEN, PORTUGAL, VINHO VERDE)
Grön druva. En druvsort som lett Spanien in i den moderna vitvinsvärlden med sina friska fräscha och aromatiska viner. Druvan odlas främst i Galicien och som endruvevin är DO Rias Baixas mest känt. Duvan kallas Alvarinho i Portugal och används till det kända Vinho Verde vinet.

Synonym: - Albariño / Alvarinho
Arneis (ITALIEN; PIEMONTE; LANGHE; ROERO)
Grön druva.

Synonym: -
Assyrtiko (GREKLAND, SANTORINI)
Grön druva. Gammal grekisk druvsort som trivs i de vulkaniska jordarna i den grekiska ö-världen, och Santorini är kanske den allra främsta terroiren.Assyrtiko ger fräscha mineraliga viner med hög syra. Den höga syran bibehålls även vid sen skörd.

Synonym: -
Auxerrois (FRANKRIKE, BORDEAUX, HAUT-MÉDOC, PESSAC-LÉOGNAN, PESSAC-LÉOGNAN, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX, SYDVÄST, CAHORS, LOIRE, ARGENTINA)
Blå druva. Se Malbec.

Synonym: - Malbec / Côt Noir
Azal Espanhol

(PORTUGAL, DOURO)
Blå druva. Den "ädlaste" av portvinsdruvorna som numera okså ger fina torra rödviner.

Synonym: - Touriga Nacional / Azal Espanhol / Preto de Mortágua

Bacchus (TYSKLAND, FRANKEN)
Grön druva.

Synonym: -
Baco 22 A (FRANKRIKE, ARMAGNAC)
Gröndruva (hybrid). Hybriddruva som används främst för framställning av vindestillatet Armagnac

Synonym: -
Baga (PORTUGAL, BAIRRADA)
Blå druva. Viktig kvalitetsdruva från Portugal.

Synonym: -
Barbera (ITALIEN, PIEMONTE)
Blå druva. En arbetshäst i vinproduktionen som vuxit ut till ett intressant kvalitetsvin. Tidigare var ett Barbera-vin alltid ett bärigt vin med blåbärston, körsbär och kanske lite hallon - samt en hög syra och lite tanniner.Numera ekfatslagras vinerna relativt ofta och då blir vinerna runda och får ofta en vaniljton till fatkaraktären.

Synonym: -
Bastardo (.)
Blå druva.

Synonym: - Bastardo / Trousseau
Blauburgunder (FRANKRIKE, BOURGOGNE, ALSACE, Crémant d'Alsace, Bonnes-Mares, CHAMPAGNE, CÔTE CHALONNAISE, CÔTE DE BEAUNE, CÔTE DE NUITS, MÂCONNAIS, ÖSTRA LOIRE, TYSKLAND, RHEINGAU, PFALZ, AHR, RHEINHESSEN SPANIEN, CATALUÑA SVERIGE, SKÅNE)
Blå druva. En gammal druvsort som lätt muterar och ger upphov till nya kloner. Pinot Gris, Pinot Blanc, Frühburgunder är exempel på detta.Druvan har sin hemvist i Bourgogne där fantastiska viner kan produceras på druvan. terroiren betyder mycket, men lika mycket betyder odlarens och vinmakarens mål och filosofi.Druvan har spritt sig över världen och framförallt Nya Zeeeland och Oregon i USA har fått ett rykte om sig att producera fina viner på denna druva.I nya världen ger den ofta lite sötare och snällare viner än i Bourgogne där vinerna kännetecknas av en hög syra, viss bitterhet och medlstor fyllighet med viss strävhet. Aromer som möter oss är ofta röda bär såsom hallon och jordgubbar, men kan också vara räda vinbär och lingon. Därtill kommer dofter av örter och ibland av lite skogsvegetation. Animaliska stalliga toner hittar vi också ibland. Fatlagringen kan vara olika tydlig i olika viner. Känslig för årgången. Kalla år ger snipigare och örtigare viner.

Synonym: - Pinot Noir / Spätburgunder / Blauburgunder
Blaufränkisch (ÖSTERRIKE, BURGENLAND, UNGERN, TYSKLAND, WÜRTEMBURG; SAALE UNSTRUT, BULGARIEN)
Blå druva.

Synonym: - Blaufränkisch / Lemberger / Limberger / Kékfrankos
Boal (PORTUGAL, DOURO)
Grön druva. Viktig druvsort för Madeira.

Synonym: - Blaufränkisch / Lemberger / Limberger / Kékfrankos
Bonarda (ITALIEN; PIEMONTE)
Blå druva.

Synonym: - Bonarda / Charbono
Bouches-du-Rhône (RHÔNE)
Grön druva.

Synonym: -
Bourboulenc (RHÔNE)
Grön druva.

Synonym: -
Brunello (ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva.

Synonym: -
Bual

(PORTUGAL, DOURO)
Grön druva. Viktig druvsort för Madeira.

Synonym: - Bual / Boal

Cabernet Franc (FRANKRIKE, BORDEAUX, LOIRE, ANJOU, HAUT-MÉDOC, MARGAUX, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, POMEROL, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX, SAINT-EMILION, LIBOURNAIS, SPANIEN, CATALUÑA, ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva. Cabernet Franc är en gammal druvsort från balkanhalvön, och som är mest känd från Bordeaux där den ingår som i blandningar såväl i Medoc som i Saint Emilion. I Saint Emilion finns kanske de största vinerna i form av Cheval Blanc och Figeac som görs på 100 procent CF.I Loire har den sitt andra hem, specifikt i regionen Anjou. Specifikt AOC:n Chinon är välkänd för sin höga kvalitet på Cabernet Franc.Cabernet Franc ger aromer av röda bär, örter, viss animalitet och ibland en gräsighet. I smaken hittar vi hög syra, relativt hög strävhet, medelfyllig kropp och bitterhet.

Synonym: -
Cabernet Sauvignon (FRANKRIKE, BORDEAUX, HAUT-MÉDOC, MARGAUX, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX, LIBOURNAIS,MARGAUX, ITALIEN, TOSCANA, SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva. 8.2.1 Cabernet Sauvignon Cabernet Sauvignon är de blå druvornas svar på Chardonnay. Den odlas i princip i hela vinvärlden. Den främsta orsaken är att det är en lättodlad druva som anpassar sig till de flesta klimat och smakar nästan likadant var den än växer. Cabernet Sauvignon är främst känd för att vara den dominerande druvan i vinerna från Haut Médoc. Nyare forskning har visat att druvan är en korsning mellan Sauvignon Blanc och Cabernet Franc. Druvan kan ibland kallas Petit Vidure i Frankrike. Klimat • Den klarar de flesta klimat. För mycket värme kan dock ge vinet en mjuk och syltig smak. För svalt klimat eller för tidig skörd kan ge vegetala aromer med toner av grönt gräs och grön paprika. Jordmån • Druvan trivs bäst på väldränerade, magra grusjordar som avger värme. Druvan avspeglar jordmånen i mindre grad än andra druvsorter. Känslighet • Den är känslig för oïdium, men mycket härdig mot andra sjukdomar. Växtplats • Hela världen. De största odlingarna finns i Bordeaux, Kalifornien, Australien och Chile. Utseende • Färgen är röd-blå med hög intensitet. Aromer Unga viner: svarta vinbär, plommon, cederträ. Mogna viner: cigarrlåda, tobak, choklad, stall, kaffe. Smak/känsla i munnen Fruktsyra: hög Strävhet: hög, beroende på tjockt skal, små druvor samt stor mängd kärnor i förhållande till fruktköttet. Alkoholhalt: medel Fyllighet: hög Kännetecken – vissa områden Bordeaux: Oftast blandande med Merlot och Cabernet Franc. Inslag av ek. Kalifornien: Fruktiga med inslag av mynta eller eukalyptus. Vanilj från de amerikanska faten. Mindre strävhet och hög alkoholhalt. Australien: Som vinerna från Kalifornien bortsett från vaniljen samt lite lägre alkoholhalt. Chile: Påminner mer om svartvinbärssylt än svarta vinbär. Hög alkoholhalt och normalt sätt inte så sträva.

Synonym: - Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Petit Vidure
Canaiolo Blanco (ITALIEN, TOSCANA)
Grön druva.

Synonym: -
Canaiolo Nero (ITALIEN, TOSCANA, CHIANTI)
Blå druva.Mindre känd druvsort som används i Toskana, bland annat till Chiantis viner.

Synonym: -
Cannanou (FRANKRIKE, RHÔNE, ROUSILLON, LANGUEDOC, SPANIEN, PRIORAT, LA RIOJA, BORSAO, CATALUÑA, ITALIEN, SARDINIEN, Cannonau di Sardegna, LIBANON, AUSTRALIEN)
Blå druva. Grenache eller Garnacha som den heter i Spanien som är ursprunget för druvsorten har fått ett uppsving. I regel utgör den karaktärsdruva i blandviner såsom vinerna i södra Rhônedalen, t ex Chateauneuf du Pape och i det lilla heta spanska Priorat. Spaniens dyraste viner görs med Grenache som bas i Priorat. I Borsao i Spanien (Aragonien) görs endruveviner på denna druva. Rioja har länge baserats på Grenache, men har de senast 20 åren transformerats till att domineras av Tempranillo.Vinerna har ofta toner av röda bär och medelhavsörter (garrigue mm). Bra syra, grenache ger i regel lätta till medelfylliga viner i ensamt majestät. Tydlig kryddighet i smaken är också ett karaktärsdrag.

Synonym: - Grenache / Grenache Noir / Garnacha / Garnatxa / Cannanou
Carignan (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: - Carignan / Carignane / Cariñena / Carignano
Carignane (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: - Carignan / Carignane / Cariñena / Carignano
Carignano (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: - Carignan / Carignane / Cariñena / Carignano
Cariñena (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: - Carignan / Carignane / Cariñena / Carignano
Carmenère (CHILE, ITALIEN, FRIULI, Venetien)
Blå druva. En gammal fransk druvsort i Bordeaux, som förlorade i anseende efter vinlusens härjningar i området. Den försvann nästan helt i Bordeaux, men hade hunnit utvandra ur landet. Idag är den mest känd i Chile, där man "återupptäckte" den på 80-talet. Idag gör man stora viner och t exempel 2009 utsågs ett vin med nästan bara Carmenère som årets bästa vin i Wine Spectator: Clos Apalta.Druvan har länge förväxlats med merlot, och görs fortfarande på sina ställen. Druvan finns också i de nordöstliga vinområdena i Italien - Friuli och Venetien.

Synonym: -
Catarratto (ITALIEN, SICILIEN)
Grön druva.

Synonym: -
Cencibel (SPANIEN, LA RIOJA, RIBERA DEL DUERO, TORO, CATALUÑA)
Blå druva. En gammal druvsort som finns över i stort sett hela den iberiska halvön, men under många olika namn. Några exempel: Ull de LLebre, Tinta Roriz, Tinto Fino, Cencibel.Vinerna på druvan blir olika beroende på vinmakningen, men ett ofta genomgående karaktärsdrag är en doft av dill. Speciellt Rioja i de klassiska stilen har det mycket tydligt.Druvsorten har inte så stor spridning utanför Spanien och Portugal även om den förekommer på lite olika platser.

Synonym: - Tempranillo / Tinta Roriz / Ull de Llebre / Fino Tinto / Cencibel
Charbono (ITALIEN; PIEMONTE)
Blå druva.

Synonym: - Bonarda / Charbono
Chardonnay (FRANKRIKE, BOURGOGNE, ALSACE, Crémant d'Alsace, Crémant de Bourgogne, CHAMPAGNE, CHÃBLIS,ITALIEN, TOSCANA,SPANIEN, CATALUÑA,USA, CALIFONIA, AUSTRALIEN, SYDAFRIKA, ÖSTERRIKE)
Grön druva. 8.1.1 Chardonnay Chardonnay är en anpassningsbar druva, som trivs i de flesta miljöer. Däremot är den känslig för frost på våren i och med att denknoppas så tidigt. På grund av att druvan är så anpassningsbar odlasden i hela vinvärlden förutom i vissa distrikt i Frankrike, exempelvis Bordeaux där vinlagen förbjuder plantering av druvan. Är den gröna druvan i Champagne. Enligt Oz Clarke har Chardonnay med doft av kryddor från ekchipsen förvandlats till ett nytt slags Liebfraumlich för den ovane vindrickaren. Klimat • Trivs i de flesta klimat • Terroiren avspeglar sig i vinet Jordmån • Trivs på de flesta jordar. För bördiga jordar ger dock så hög avkastning att kvaliteten kan bli lidande. Kalkstens-, skiffer- och lerjordar ger de bästa vinerna. Känslighet • En härdig druva som dock kan skadas av oïdium, millerandange och coulure. Kan också angripas av botrytis. Växtplats • Hela världen, klassiska områden är Chablis och Côte d’Or i Bourgogne. Utseende • Ej ekfatslagrade viner från kyligare klimat ger grönaktiga viner. Varma klimat i kombination med ekfatslagring ger en gulaktig ton. Aromer Kyliga klimat: Gröna äpplen, citrus, mineraler, rök, grapefrukt. Varma klimat: Tropisk frukt (mango, banan, melon), smör, honung. Jäsning och lagring på ekfat: Vinerna får en rostad och smörig ton. Smak/känsla i munnen Fruktsyra: medel - hög beroende på klimat och eventuell tillsats av syra Alkoholhalt: medel – hög Fyllighet: hög Kännetecken – vissa områden Chablis: Strama med hög syra. Inslag av grönt äpple, citrus, mineraler och rök. Côte d’Or: Smöriga och rostade med inslag av hasselnötter. Kalifornien: Rostade fat, vanilj, smör, tropisk frukt. Hög alkoholhalt. Australien: Tropisk frukt, smör, citrus. Hög alkoholhalt.

Synonym: - Chardonnay, Morillon (Österrike)
Chasselas (TYSKLAND, FRANKRIKE, ALSACE, LOIRE, POUILLY SUR LOIRE)
Grön druva.

Synonym: - Gutedel / Chasselas
Chenin Blanc (FRANKRIKE, LOIRE, ANJOU, SAUMUR, TOURAINE, SYDAFRIKA, ARGENTINA, USA)
Grön druva. 8.1.2 Chenin Blanc En syrarik druva som odlas framför allt i Sydafrika och i Loiredalen i Frankrike. Den är Sydafrikas mest odlade druva. I Sydafrika går den oftast under namnet Steen. Druvan blommar tidigt och är därför känslig för vårfrost. Den trivs bäst i svala klimat. Chenin Blanc är en mycket underskattad druva som i Anjou-Touraine ger intensiva, koncentrerade och långlivade viner i alla smaker från knastertorra till ädelsöta. Där kallas den oftast för Pineau eller Pineau de la Loire. Klimat • Har svårt att mogna i kalla klimat. Klimatet avgör om Loires Chenin-viner blir torra eller söta. Jordmån • Klarar de flesta jordmåner. • Jordmånen avgör vinets stil. Sandiga jordar ger lätta viner som mognar ganska snabbt. Lerjordar ger tyngre viner och befrämjar utvecklingen av botrytis. Kalksten ger viner med skarp syra. Känslighet • Mottaglig för oïdium och kan angripas av botrytis. Växtplats • Sydafrika, Loire och Kalifornien. Utseende • De torra vinerna är ljusgula i färgen och de söta är gyllengula. Aromer Unga viner: Gröna äpplen, citrus, vått ylle, mineral. Mogna/söta: Persika, honung, aprikos, arrak. Smak/känsla i munnen Fruktsyra: hög Alkoholhalt: medel – hög Fyllighet: medel Synonymer Loiredalen: Pineau de la Loire, Pineau Sydafrika: Steen

Synonym: - Chenin Blanc / Pineau / Pineau de la Loire / Steen
Chiavennasca (ITALIEN, PIEMONTE, LOMBARDIET, LIGURIEN, VALLE D'AOSTA, BAROLO, BARBARESCO, GHEMME, GATTINARA, LANGHE, ROERO, VALTELLINA)
Blå druva.En svårodlad druvsort som trots många försök inte givit många lyckade viner vid odling utanför det nordvästra hörnet av Italien.Druvan har fått sin storhetstid i modern tid, tidigare ansågs den alltför enkel för att ge bra vin. Idag anses den tillsammans med Sangiovese stå för det bästa Italien kan erbjuda i vinväg.Nebbiolos "finaste" kvarter anses vara Barolo där den ger kraftiga viner och Barbaresco där den ger mer eleganta viner.Vinerna från Valtellina och små områden såsom t ex Fara ger mer harmoniska viner än de två tidigare nämnda.Druvan ger i regel viner med hög syra, en mycket hög strävhet och tydlig bitterhet - dvs typiska matviner. I doften hittar vi rosor, tjära, ibland stall, bär, viol.

Synonym: - Nebbiolo / Spanna / Chiavennasca
Ciliegiolo (ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva.

Synonym: -
Cinsault (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: - Cinsault / Cinsaut
Cinsaut (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: - Cinsault / Cinsaut
Clairette Blanc (FRANKRIKE, RHÔNE)
Grön druva.

Synonym: -
Colombard (FRANKRIKE, SYDAFRIKA, USA)
Grön druva.

Synonym: -
Colorino (ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva.

Synonym: -
Cortese (ITALIEN, PIEMONTE, GAVI DI GAVI)
Grön druva.

Synonym: -
Corvina Veronese (ITALIEN, VENETO, Amarone della Valpolicella, BARDOLINO, VALPOLICELLA)
Blå druva. Corvina är en blå vindruva som utgör huvudingrediens i många rödviner från nordöstra Italien, bland annat i Valpolicella och Bardolino. Den har fina aromer och hög syrlighet men låg tannin-halt och en ljusröd färg. Druvorna har ett ganska tjockt skal vilket skyddar mot röta. De bästa vinerna på Corvina skapas när druvorna torkas med den så kallade Passito-metoden för att användas i de berömda Amarone- , Ripasso eller Recioto-vinerna.

Synonym: -
Côt Noir (FRANKRIKE, BORDEAUX, HAUT-MÉDOC, PESSAC-LÉOGNAN, PESSAC-LÉOGNAN, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX, SYDVÄST, CAHORS, LOIRE, ARGENTINA)
Blå druva. Se Malbec.

Synonym: - Malbec / Côt Noir
Counoise (RHÔNE)
Blå druva. Counoise odlas främst i Rhône området i Frankrike. Counoise tillför en pepprig ton och bra syra i ett blandat rött vin men ger inte mycket färgdjup eller tannin. Det fanns 638 hektar av Counoise i Frankrike år 2000. Counoise är en av de druvor som tillåts i blandningen av Châteauneuf-du-Pape vin, en sådan tillverkare är Château de Beaucastel, som är känd för att använda alla de 13 tillåtna sorterna.

Synonym: -
Courtiller Musque (.)
Grön druva.

Synonym: -
Crljenak Kaštelanski (USA, KALIFORNIEN, ITALIEN, PUGLIA)
Blå druva. Druvsort som utvandrat från Kroatien samtidigt till Usa respektive Appulien i Italien och sedan vidareutvecklats lite olika.

Synonym: - Zinfandel / Crljenak Kaštelanski / Primitivo
Croatina (.)
Blå druva.

Synonym: -
Crouchen

(SYDAFRIKA)
Grön druva.

Synonym: -

Dolcetto (ITALIEN; PIEMONTE)
Blå druva. Ger lätta bäriga viner med relativt hög syra

Synonym: -
Doradillo (.)
Grön druva.

Synonym: -
Dornfelder (TYSKLAND, PFALZ, RHEINHESSEN)
Blå druva.

Synonym: -
Durello (.)
Grön druva.

Synonym: -
Durif

(USA, CALIFORNIAFRANKRIKE)
Blå druva.

Synonym: - Durif / Petite Sirah (OBS! Ej Petit Syrah)

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/idrottsc/public_html/vinkunskap/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405