Druvor – K-L-M-N-O

Kadarka (UNGERN, BULGARIEN)
Kadarka eller Gamza är en blå druvsort. Det är populärt i Ungern, där den infördes med den turkiska ockupationen, och Bulgarien, där det är känt som Gamza. Kadarka är en viktig beståndsdel i den ungerska röda cuvéen Bull's Blood Eger eller Szekszárd. Det är också odlas i de flesta andra östeuropeiska länder där det ibland kallas Cadarka eller Skadarska.

Synonym: - Kadarka, Cadarka, Skadarska, Gamza
Kékfrankos (ÖSTERRIKE, BURGENLAND, UNGERN, TYSKLAND, WÜRTEMBURG; SAALE UNSTRUT, BULGARIEN)
Blå druva.

Synonym: - Blaufränkisch / Lemberger / Limberger / Kékfrankos
Kerner (TYSKLAND, MOSEL, PFALZ, RHEINHESSEN, SVERIGE, SKÅNE)
Grön druva.

Synonym: -
Klingelberger

(FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, Crémant d'Alsace, TYSKLAND, RHEINGAU, MOSEL, PFALZ, RHEINHESSEN, AUSTRALIEN, ÖSTERRIKE, WACHAU, KREMSTAL, KAMPTAL, TRAISENTAL, SPANIEN, CATALUÑA)
Grön druva. Riesling är en gammal druvsort som givit tyska viner världsberömmelse. Druvsorten kommer bäst till sin rätt i Tyskland, Alsace och Österrike, men det finns fina typiska viner från andra delar av världen såsom Australien och Italien.Druvan ger friska viner med hög syra. I ungdomen i allmänhet en tydlig blommig ton, tillsammans med mineraler. Med mognad kommer den välkända petroleumdoften (olja, diesel, gummi etc) tillsammans med bokna äpplen och lite annanaskarameller.I tyskland görs allt från torra till mycket söta - och merparten av vinerna ligger mittemellan, dvs halvtorra. Det är bara att läsa på etiketten för att få det man önskar. I alsace är det lite svårare då man inte anger söthetsgrad, och den varierar. I Österrike är de i allmänhet torra, annars anges det.

Synonym: - Riesling / Johannisberg Riesling / Rheinriesling / Klingelberger

Lagrein (ITALIEN, ALTO ADIGE)
Blå druva.

Synonym: -
Lambrusco (ITALIEN, EMILIEN-ROMAGNA)
Blå druva.

Synonym: -
Lemberger (ÖSTERRIKE, BURGENLAND, UNGERN, TYSKLAND, WÜRTEMBURG; SAALE UNSTRUT, BULGARIEN)
Blå druva.

Synonym: - Blaufränkisch / Lemberger / Limberger / Kékfrankos
Limberger

(ÖSTERRIKE, BURGENLAND, UNGERN, TYSKLAND, WÜRTEMBURG; SAALE UNSTRUT, BULGARIEN)
Blå druva.

Synonym: - Blaufränkisch / Lemberger / Limberger / Kékfrankos

Macabeo (SPANIEN, LA RIOJA, CATALUÑA, CAVA, FRANKRIKE, ROUSILLON)
Grön druva. Karaktärsdruva i vit Rioja och viktig komponent i det mousserande CAVA-vinet.I Frankrike används den till vita toorra blandviner samt till en del söta viner.

Synonym: - Macabeo / Viura
Malbec (FRANKRIKE, BORDEAUX, HAUT-MÉDOC, PESSAC-LÉOGNAN, PESSAC-LÉOGNAN, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX, SYDVÄST, CAHORS, LOIRE, ARGENTINA)
Blå druva. Malbec är en gammal druvsort som odlats i sydvästra Frankrike under århundraden, specifikt i Cahors: Cahorsvinet kallades för det "svarta vinet" och skeppades ut genom Bordeauxs hamn. Bordeauxvinerna som sedan växte fram kallades som bekannt för Clairet eller Claret pga sin ljusa färg.Malbec har sedermera använts i Bordeauxblandningar för att ge färg och tanniner till blandningen. Med denna "strukturtillsats" följer en del plommonaromer.Cahors gör fortfarande kvalitetsviner på druvan men har fått konkurrens från Argentina där man gjort det till "nationaldruva" och där man gör vinerna i en något mjukare och bärigare stil än i Cahors. Druvan har också en framträdande roll i några av de mindre vindistrikten i Loire-regionen.

Synonym: - Malbec / Côt Noir
Malmsey (SPANIEN, LA RIOJA)
Grön druva.

Synonym: - Malvasia / Malmsey
Malvasia (SPANIEN, LA RIOJA)
Grön druva.

Synonym: - Malvasia / Malmsey
Malvasia del Chianti (ITALIEN, TOSCANA)
Grön druva.

Synonym: -
Malvasia Nera (ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva.

Synonym: -
Manseng Noir (FRANKRIKE, SPANIEN, BASKIEN)
Grön druva. Manseng (eller Manseng Noir) är en druvsort med baskiskt ursprung som odlas främst i sydvästra Frankrike. Som Pinot Noir och Muscat, muterar druvan enkelt och är ursprung til flera sorter som fortfarande används i vinproduktion, särskilt Petit Manseng och Gros Manseng

Synonym: - Manseng / Manseng Noir
Marsanne (FRANKRIKE, RHÔNE, HERMITAGE, CROZES-HERMITAGE, CHATEAUNEUF DU PAPE; CÔTES DU RHÔNE, CÔTES DU RHÔNE VILLAGES)
Grön druva. Karaktärsdruva i Rhônedalen som i regel blandas tillsammans med andra druvsorter..

Synonym: -
Marselan (.)
Blå druva. Marselan är en lättodlad druva som klarar torka bra. Marselan är en korsning som gjordes 1961 mellan Cabernet Sauvignon och Grenache och är populär i Vin de Pays men är numera även tillåten i AOC Côte de Rhône.

Synonym: -
Mataro (FRANKRIKE, RHÔNE,SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva.

Synonym: - Mourvèdre / Monastrell / Mataro
Mauzac (FRANKRIKE, SYDVÄST, GAILLAC, BLANQUETTE DE LIMOUX)
Grön druva.

Synonym: -
Mavro Nemeas (GREKLAND)
Blå druva. Grekisk gammal druvsort som har potential till storartade viner. Bästa terroiren är i dagsläget NEMEA.

Synonym: - Agiorgitiko / Mavro Nemeas / St. George
Mavrodafni (.)
Blå druva.

Synonym: -
Mavrodaphne (GREKLAND)
Blå druva.

Synonym: -
Mazuelo (SPANIEN, LA RIOJA)
Blå druva.

Synonym: -
Melon de Bourgogne (FRANKRIKE; LOIRE, MUSCADET SÈVRE ET MAINE)
Grön druva. Ger lätta mineraliga viner med lätt jästton, då de ofta lagras en tid på jästfällningen efter avslutad jäsning.Vinerna är ofta lätt pärlande, dvs med mycket lite bubblor.

Synonym: - Melon de Bourgogne
Mencia (.)
Blå druva.

Synonym: -
Merlot (FRANKRIKE, BORDEAUX, HAUT-MÉDOC, MARGAUX, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, POMEROL, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX, FRONSAC, SAINT-EMILION, LIBOURNAISITALIEN, TOSCANA,SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva. Viktig druvsort som oftast används i Meritageviner, dvs blandningar som i Bordeaux.Sina största meriter vinner druvsorten i Saint Emilion och Pômerol med satellitområden.De flesta merlotvinerna blandas in för att ge mjukhet och frukt. Några av de allra mest ansedda vinerna med Merlot som huvudingrediens är Chateau Petrus, Le Pin och Chateau Magdelaine.Druvan är populär i hela världen och den näst mest odlade blå druvan.Som endruvevin är den en kameleont och påverkas mycket av druvkvalitet och vinifieringsmetoder.De enkla vinerna blir lätta, bäriga viner med medelmåttig syra och mjuka tanniner. Mer seriösa viner har ofta svårt att få tillräcklig syra och struktur och måste stöttas med ekfatstoner. Det är alltså svårare - men det finns mycket spännande varianter runt om i världen.Merlot tros vara en avkomma till Cabernet Franc - men eftersom man inte funnit den andra föräldern så är man fortfarande osäker.

Synonym: -
Millot (.)
Blå druva.

Synonym: -
Molinara (ITALIEN, VENETO, Amarone della Valpolicella)
Blå druva. Molinara var fram till 2004 obligatorisk i produktionen av Valpolicellas viner. Efter påtryckningar från producenterna själva togs beslutet att ta bort den som obligatorisk, och nu är det upp till var och en. Det är lätt att förstå att den inte var så omtyckt. Dess två föregångare, Corvina och Rondinella, har båda tjockt skal och relativt mycket fruktkött i druvan. Molinara har ett tunnt skal och bidrar därför inte i någon större grad med färg. Den besitter heller ingen större aromatisk profil utan den fyllde en funktion en gång i tiden för att “fylla ut”. Under mycket lång tid har efterfrågan på Valpolicellaviner varit efter lätta, fruktiga och okomplicerade viner. Idag efterfrågas istället viner med mycket färg, högre alkoholhalt, mer kropp med balans mellan syra och frukten och utrymmet för druvor som Molinara har därför krymt. Idag ser vi dock en “revival” för Molinara då vissa producenter producerar renrasiga viner på denna druvsort. Dess namn härstammar från det italienska ordet Mulinara (mjölkvarn) då druvans skal ofta täcks av dagg som påminner om mjöl. Den spreds i Valpolicella under 1800-talet; mest för att den gav riklig avkastning. Blomningen äger rum mellan den 13-22 april och den uppnår full mognad mellan den 10-30 oktober. Klasen har en lång pyramidlik form. De viner som görs enbart på Molinara får nästan en rosé-touch då skalet är tunnt och innehåller få polifenoler.

Synonym: -
Monastrell (FRANKRIKE, RHÔNE,SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva.

Synonym: - Mourvèdre / Monastrell / Mataro
Moscatel (.)
Grön druva.

Synonym: - Moscatell / Moscato / Moscatel
Moscatell (.)
Grön druva.

Synonym: - Moscatell / Moscato / Moscatel
Moscato (.)
Grön druva.

Synonym: - Moscatell / Moscato / Moscatel
Moschofilero (GREKLAND)
Grön druva.

Synonym: -
Mourvèdre (FRANKRIKE, RHÔNE,SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva.

Synonym: - Mourvèdre / Monastrell / Mataro
Mtsvane (GEORGIEN, TSINANDALI)
Grön druva.

Synonym: -
Muscadelle (FRANKRIKE, BORDEAUX, BARSAC)
Grön druva.

Synonym: - Muscadelle / Tokay
Muscadet (FRANKRIKE, LOIRE)
Grön druva.

Synonym: -
Muscardin (FRANKRIKE, RHÔNE)
Grön druva.

Synonym: -
Muscat (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru,SPANIEN, CATALUÑA)
Grön eller blå. Muscatdruvor odlas i ett stort antal länder, och det förekommer såväl gröna som blå muscatdruvor. Viner på muscatdruvor kan vara allt från torra vita bordsviner till mycket söta starkviner.Muscat Ottonel har blekare färg och mer diskret karaktär än de två ovanstående druvsorterna. Utnyttjas bland annat i Alsaceviner betecknade med Muscat, normald blandat med den mer karaktärsfulla Muscat Blanc à Petit Grains

Synonym: -
Müller-Thurgau

(TYSKLAND, RHEINHESSEN, PFALZ, MOSEL, FRANKEN, RHEINGAU, BADEN, WÜRTTEMBERG, NAHE, SAALE-UNSTRUT, SACHSEN, MITTELRHEIN,)
Grön druva.

Synonym: - Müller-Thurgau / Rivaner
Müllerrebe (FRANKRIKE, CHAMPAGNE, TYSKLAND; WÜRTEMBERG)
Blå druva. Anses vara en egen druvsort men är också denna en klon av Pinot Noir. Druvsorten är internationellt mest känd som en av de numera tre använda druvsorterna i Champagne. Orsaken till dess popularitet är att den knoppar senare och mognar tidigare än de andra Champagnedruvorna - dvs större chans att få en lyckad skörd!Den bidrar med frukttoner och till viss del syra till cuvéen i en Champagne.I Würtemberg kan den ge medelfylliga karaktärsfulla viner hos seriösa producenter, men också många lättdruckna bäriga varianter.

Synonym: - Pinot Meunier / Schwarzriesling / Müllerrebe

Nebbiolo (ITALIEN, PIEMONTE, LOMBARDIET, LIGURIEN, VALLE D'AOSTA, BAROLO, BARBARESCO, GHEMME, GATTINARA, LANGHE, ROERO, VALTELLINA)
Blå druva. 8.2.4 Nebbiolo Nebbiolo är mest känd för att vara druvan i Piemontes stora vin Barolo. Druvan har fått sitt namn efter ordet nebbia som betyder dimma, vilket är passande därför att dimman kommer krypande uppför södersluttningarna i skördetid. Klimat • Nebbiolo trivs inte om klimatet är för varmt. Den trivs bra i Piemontes inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. Nebbiolo är en sent mognande druva, som kräver mycket av vinmakaren och därför kan det vara stora kvalitetsvariationer i vinerna. Jordmån • Den verkar klara av en mängd olika jordmånstyper, men de bästa vinerna kommer från druvor planterade på ler- och kalkjordar. Känslighet • Den är känslig för coulure och oidium. Växtplats • Nordvästra Italien. I övrigt handlar det om några hundra hektar i Argentina och Mexico. Vinets utseende • Röd, mörkröd färg till en början. Vinerna får ganska snabbt tegelnyans och färgen bleknar. Aromer • Tjära, rosor, körsbär, lakrits, tryffel. Smak/känsel i munnen Fruktsyra: hög Strävhet: hög Alkoholhalt: hög (oftast 13,5 volymprocent och eller högre) Fyllighet: medel - hög Synonymer Piemonte: Spanna (speciellt i Novara och Vercelli) Valle d’Aosta, Carema: Picoutener Lombardiet: Chiavennasca

Synonym: - Nebbiolo / Spanna / Chiavennasca / Carema / Picoutener
Négrette (FRANKRIKE, Sud-Ouést)
Blå druva.

Synonym: -
Negroamaro (ITALIEN, APPULIEN)
Blå druva. Syditaliens mest odlade rödvinsdruva.

Synonym: -
Nero d'Avola

(ITALIEN, SICILIEN)
Blå druva. Siciliens egna kvalitetsdruva, som kan ge läckra viner med egen karaktär av seriösa producenter. De enkla vinerna på druvan är också oftast trevliga men mer godisliknande i saromer och munkänsla.I Cerasuolo di Vittoria ingår den tillsammans med en annan druvsort, Frappato och ger Siciliens enda DOCG-vin.

Synonym: -

Oesterreicher (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, TYSKLAND, FRANKEN, RHEINHESSEN, SAALE-UNSTRUT, ÖSTERRIKE)
Grön druva.

Synonym: - Silvaner / Sylvaner / Oesterreicher
Ondenc (.)
Grön druva.

Synonym: -
Oseleta

(ITALIEN, VENETO)
Blå druva. Oseleta är en druva som oftast ger en låg avkastning. Dess druvor är små med ett väldigt tjockt skal. Den har även en hög syra vilket är viktigt ur hållbarhetssynpunkt.

Synonym: -

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/idrottsc/public_html/vinkunskap/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405