Druvor – P Q R S T

Palomino (SPANIEN, ANDALUSIEN; JEREZ)
Grön druva. VIkigaste druvsorten i Jerez, för framställning av olika typer av sherry. Framförallt är det denna druva som är bas för Fino-sherryn.

Synonym: - Palomino / Palomino Fino
Palomino Fino (SPANIEN, ANDALUSIEN; JEREZ)
Grön druva. VIkigaste druvsorten i Jerez, för framställning av olika typer av sherry. Framförallt är det denna druva som är bas för Fino-sherryn.

Synonym: - Palomino / Palomino Fino
Pamid (.)
Blå druva.

Synonym: -
Pardina (.)
Blå druva.

Synonym: -
Parellada (SPANIEN, CATALUÑA)
Grön druva. Druvsort som ingår i den klassiska blandningen för Spaniens mousserande vin CAVA

Synonym: -
Pedro Ximénez (SPANIEN, ANDALUSIEN, JEREZ)
Grön druva. Druvan är mest känd från sherryområdet.Druvan torkas i regel i solen på halmmattor för att därefter kort vinifieras till några få procent. Vinet förstärks med vinsprit och ger ett mycket sött och smakrikt starkvin.Vin från denna druva används också som blandkomponent i vissa andra sherrysorter, oftast för sötning.

Synonym: -
Peluda (SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva.

Synonym: -
Petit Verdot (.)
Blå druva.

Synonym: - Cabernet Sauvignon, Petit Vidure
Petit Vidure (FFRANKRIKE, BORDEAUX, HAUT-MÉDOC, MARGAUX, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX,)
Blå druva.

Synonym: - Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
Petite Sirah (USA, CALIFORNIAFRANKRIKE)
Blå druva. (OBS! Ej Petit Syrah)

Synonym: - Durif / Petite Sirah
Picardin (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: -
Picpoul (FRANKRIKE, RHÔNE)
Grön druva.

Synonym: -
Pineau de la Loire (FRANKRIKE, LOIRE, ANJOU, SAUMUR, TOURAINE, SYDAFRIKA, ARGENTINA, USA)
Grön druva. Chenin Blanc är kanske en av världens bästa druvor då den kan ge viner i alla stilar från torrt till olika söthetsgrader och mycket söta viner. Likaså kan den ge läckra mousserande viner, den är bra med och utan ekfatslagring och den kan vara fantastisk ung och i lagrad version i över hundra år!Ingen annan druvsort klarar detta på egen hand...Chenin Blanc har sannolikt uppkommit i Loiredalen nära Mt Chenin. Idag finns två stora producerande områden - Loiredalen och Sydafrika. Även Argentina och USA producerar en del Chenin.

Synonym: - Chenin Blanc / Pineau de la Loire / Steen
Pinot Bianco (FRANKRIKE, ALSACE, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, PFALZ, ITALIEN)
Grön druva. Anses som en egen druvsort men är i realiteten en genetisk klon av Pinot Noir.Druvan ger i regel lätta viner med viss mineraltin och lite äppledoft. I munnen känns främst en markerad syra.I delar av Tyskland ekfatslagrar man desa viner som då får tillskott av smörighet och lite rundare textur.

Synonym: - Pinot Blanc / Pinot Bianco / Weissburgunder
Pinot Blanc (FRANKRIKE, ALSACE, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, PFALZ, ITALIEN)
Grön druva. Anses som en egen druvsort men är i realiteten en genetisk klon av Pinot Noir. Druvan ger i regel lätta viner med viss mineraltin och lite äppledoft. I munnen känns främst en markerad syra.I delar av Tyskland ekfatslagrar man desa viner som då får tillskott av smörighet och lite rundare textur.

Synonym: - Pinot Blanc / Pinot Bianco / Weissburgunder
Pinot Grigio (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, PFALZ, RHEINHESSEN, WÜRTEMBERG, ITALIEN, ALTO ADIGE; TRENTINO, FRIULI, UNGERN)
Grön druva. Pinot Grigio är egentligen en klon av Pinot Noir, men brukar klassas som en egen sort. Den typiska karaktären innehåller dofter av gråpäron, champinjoner och kryddor. I smaken hittar vi åter kryddigheten, en i regel medelhög syra samt viss oljig struktur. I Italien är de dock annorlunda och karakteriseras av lätta mineraltoner i doften och en hög syra i smaken.

Synonym: - Pinot Gris / Pinot Grigio / Grauburgunder
Pinot Gris (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, PFALZ, RHEINHESSEN, WÜRTEMBERG, ITALIEN, ALTO ADIGE; TRENTINO, FRIULI, UNGERN)
Grön druva. Pinot Gris är egentligen en klon av Pinot Noir, men brukar klassas som en egen sort. Den typiska karaktären innehåller dofter av gråpäron, champinjoner och kryddor. I smaken hittar vi åter kryddigheten, en i regel medelhög syra samt viss oljig struktur. I Italien är de dock annorlunda och karakteriseras av lätta mineraltoner i doften och en hög syra i smaken.

Synonym: - Pinot Gris / Pinot Grigio / Grauburgunder
Pinot Meunier (FRANKRIKE, CHAMPAGNE, TYSKLAND; WÜRTEMBERG)
Blå druva. Anses vara en egen druvsort men är också denna en klon av Pinot Noir. Druvsorten är internationellt mest känd som en av de numera tre använda druvsorterna i Champagne. Orsaken till dess popularitet är att den knoppar senare och mognar tidigare än de andra Champagnedruvorna - dvs större chans att få en lyckad skörd!Den bidrar med frukttoner och till viss del syra till cuvéen i en Champagne.I Würtemberg kan den ge medelfylliga karaktärsfulla viner hos seriösa producenter, men också många lättdruckna bäriga varianter.

Synonym: - Pinot Meunier / Schwarzriesling / Müllerrebe
Pinot Nero (ITALIEN)
Blå druva. Italienska namnet på Pinot Noir

Synonym: - Pinot Noir / Spätburgunder / Blauburgunder
Pinot Noir (FRANKRIKE, BOURGOGNE, ALSACE, Crémant d'Alsace, Crémant de Bourgogne, Bonnes-Mares, CHAMPAGNE, CÔTE CHALONNAISE, CÔTE DE BEAUNE, CÔTE DE NUITS, MÂCONNAIS, ÖSTRA LOIRE, TYSKLAND, RHEINGAU, PFALZ, AHR, RHEINHESSEN,SPANIEN, CATALUÑASVERIGE, SKÅNE)
Blå druva. 8.2.5 Pinot Noir Pinot Noir är nog vinvärldens mest nyckfulla druva. Den muterar lätt och ampelografer anser att Pinot Noir, Pinot Gris och Pinot Blanc har samma ursprung eftersom de har likartad DNA. De ständiga mutationerna medför att de inte finns några måsten för hur viner gjorda på druvan skall smaka. Druvan är svårodlad, har låg avkastning och kräver noggrann vinifiering. Druvan är en av världens äldsta odlade druvsorter och forskare hävdar att det började odlas Pinot Noir för ca.2 000 år sedan. Klimat • Druvan trivs bäst i svala klimat. Jordmån • Den trivs bäst när jorden är väldränerad med djup mylla. Känslighet • Den är känslig för peronospera och oidium. Det tunna skalet gör att den också är ömtålig för röta. Växtplats • Bourgogne, Tyskland, Moldavien och Kalifornien har de största odlingarna. Vinets utseende • Vinerna från Bourgogne och Tyskland har en ljusröd färg. De amerikanska kan vara lite mörkare och ha lite tegelnyans. Arom • Det är svårt att beskriva Pinot Noirs aromer i och med att de varierar så mycket, men röda bär som hallon och jordgubbar finns i de unga vinerna. De mogna vinerna har drag av vilt, läder, ruttna grönsaker och tryffel. Smak/känsel i munnen Fruktsyra: hög Strävhet: låg – medel Alkoholhalt: medel – hög Fyllighet: medel Synonymer Frankrike: Noirien, Pineau, Savagnin Noir Tyskland: Spätburgunder, Blauburgunder, Blauer Burgunder Italien: Pinot Nero Österrike: Blauburgunder, Blauer Spätburgunder Kroatien/Serbien: Burgundac Crni

Synonym: - Pinot Noir / Spätburgunder / Blauburgunder / Noirien / Pineau / Savagnin Noir / Pinot Nero / Burgundac Crni
Pinotage (SYDAFRIKA)
Blå druva. Druvan är en blandning av Pinot Noir och Cinsault. Cinsault kallades tidigare i Sydafrika för Hermitage. Korsningen gjordes i början av 1900-talet av professor Perold.

Synonym: -
Portugieser (TYSKLAND, PFALZ, RHEINHESSEN)
Blå druva.

Synonym: -
Poulsard (FRANKRIKE; JURA)
Blå druva.

Synonym: -
Preto de Mortágua (PORTUGAL, DOURO)
Blå druva. Den "ädlaste" av portvinsdruvorna som numera okså ger fina torra rödviner.

Synonym: - Touriga Nacional / Azal Espanhol / Preto de Mortágua
Primitivo (USA, KALIFORNIEN, ITALIEN, PUGLIA)
Blå druva. Druvsort som utvandrat från Kroatien samtidigt till Usa respektive Appulien i Italien och sedan vidareutvecklats lite olika.

Synonym: - Zinfandel / Crljenak Kaštelanski / Primitivo
Prosecco (ITALIEN, VENETIEN)
Grön druva.

Synonym: -
Prugnolo Gentile

(ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva.

Synonym: -


Refosco (ITALIEN, FRIULI, SLOVENIEN)
Blå druva.

Synonym: - Refosco / Refošk / Refosk
Refosk (ITALIEN, FRIULI, SLOVENIEN)
Blå druva.

Synonym: - Refosco / Refošk / Refosk
Refošk (ITALIEN, FRIULI, SLOVENIEN)
Blå druva.

Synonym: - Refosco / Refošk / Refosk
Rheinriesling (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, RHEINGAU, MOSEL, PFALZ, RHEINHESSEN, AUSTRALIEN, ÖSTERRIKE, WACHAU, KREMSTAL, KAMPTAL, TRAISENTAL,SPANIEN, CATALUÑA)
Grön druva. Riesling är en gammal druvsort som givit tyska viner världsberömmelse. Druvsorten kommer bäst till sin rätt i Tyskland, Alsace och Österrike, men det finns fina typiska viner från andra delar av världen såsom Australien och Italien.Druvan ger friska viner med hög syra. I ungdomen i allmänhet en tydlig blommig ton, tillsammans med mineraler. Med mognad kommer den välkända petroleumdoften (olja, diesel, gummi etc) tillsammans med bokna äpplen och lite annanaskarameller.I tyskland görs allt från torra till mycket söta - och merparten av vinerna ligger mittemellan, dvs halvtorra. Det är bara att läsa på etiketten för att få det man önskar. I alsace är det lite svårare då man inte anger söthetsgrad, och den varierar. I Österrike är de i allmänhet torra, annars anges det.

Synonym: - Riesling / Johannisberg Riesling / Rheinriesling / Klingelberger
Riesling (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, RHEINGAU, MOSEL, PFALZ, RHEINHESSEN, AUSTRALIEN, ÖSTERRIKE, WACHAU, KREMSTAL, KAMPTAL, TRAISENTAL,SPANIEN, CATALUÑA)
Grön druva. 8.1.4 Riesling Riesling kallas populär ”Kungen bland druvorna”, men har på grund av en del dåliga tyska viner svårt att vinna uppskattning bland konsumenterna. För många är tyvärr Riesling synonymt med Liebfraumlich och Blue Nun trots att de vinerna sällan innehåller Riesling-druvan. Klimat • Druvan är känslig för stark solstrålning. Druvan knoppas sent vilket innebär minskad risk för vårfrost. Det är också en sent mognande druva. Jordmån • Trivs bäst på skiffer, sandblandad lera och bördig loom. Druvan påverkas lätt av jordmånen vilket innebär att skiffer ger inslag av mineral och skiffer i vinet. Se druvkurs Känslighet • En härdig druva som är mycket tålig mot kyla. Mottaglig för botrytis. Växtplats • Hela världen. Framför allt i Tyskland, Alsace, South Australia och Österrike. Utseende • Ljusgula med gröna inslag. Sent skördade, ädelrötade viner får en gyllengul färg. Aromer Unga viner: Gröna äpplen, blommor, mineral, citrus, honung. Mogna viner: Aprikoser, petroleum. Smak/känsel i munnen Fruktsyra: hög Alkoholhalt: låg – medel Fyllighet: medel Kännetecken – vissa områden Tyskland, Österrike: I norra Tyskland är det ofta mineraler, gröna äpplen och citrus. Längre söderut i Tyskland blir frukten gulare. I södra Tyskland och Österrike finns ofta tropisk frukt i doften. Australien: Tropisk frukt och petroleum. Lägre syra än i Tyskland. Synonymer Nya världen: Johannisberger Riesling, Rhine Riesling eller White Riesling. Italien: Riesling Renano Blanda ej ihop med Laski Rizling, Olasz Rizling, Riesling Italico eller Welchriesling.

Synonym: - Riesling / Johannisberg Riesling / Rheinriesling / Klingelberger / White Riesling
Riesling Italico (ÖSTERRIKE; BURGENLAND; UNGERN; ITALIEN)
Grön druva. Druvsort med relativt låg syra och viss kryddighet som största kännetecken. I Ungern oftast med lite restsötma och oljighet. I Österrike används den ofta till söta koncentrerade viner. I ITalien friska lätta viner.

Synonym: - Welschriesling / Riesling Italico
Rivaner (TYSKLAND, RHEINHESSEN, PFALZ, MOSEL, FRANKEN, RHEINGAU, BADEN, WÜRTTEMBERG, NAHE, SAALE-UNSTRUT, SACHSEN, MITTELRHEIN,)
Grön druva.

Synonym: - Müller-Thurgau / Rivaner
Rkatsiteli (GEORGIEN, TSINANDALI)
Grön druva

Synonym: -
Rondinella (ITALIEN, VENETO, Amarone della Valpolicella)
Blå druva. Denna druvsort finns så gott som endast i Valpolicella. Det är en rankamed riklig produktion av lövverk och grenar och blomningen äger rum lite tidigare än hos sin vapendragare Corvina. Liksom Corvina så är den anpassningsbar och växer på olika höjder och på olika jordar. Avkastningen är alltid god och den har god resistens mot sjukdomar och mögelangrepp. Den är även tacksam att lägga på tork då den med fördel kan utstå en 3-4 månader lång torkningsperiod tack vare sitt kraftiga skal.

Synonym: -
Rondo (TYSKLAND, RHEINHESSEN, SVERIGE, SKÅNE, DANMARK, ENGLAND, IRLAND, HOLLAND)
Blå druva (hybrid). Rondo är en mörk druvsort som används för framställning av rött vin. Det är en hybrid druva som skapades 1964 av professor V. Kraus i dåvarande Tjeckoslovakien genom att korsa de sorter Zarya Severa (en hybrid som har Vitis amurensis i sin stamtavla) och St Laurent. Denna mycket tidigt mognande sort som besitter hög motståndskraft mot vinterfrost och falsk mjöldagg från sina asiatiska Vitis amurensis förälder. Rondo producerar ett rubinrött vin som också används för blandning. Rondo odlas på många platser i norra Europa där mörka Vitis vinifera sorter har svårt att mogna ordentligt. Rondo tenderar att ge god färg och arom även på dessa platser. Rondo odlas i Rheinhessen och på många platser i norra inklusive Danmark, England, Irland, Nederländerna och Sverige.

Synonym: -
Roriz (.)
Blå druva.

Synonym: -
Rotberger (.)
Blå druva.

Synonym: -
Rotburger (.)
Blå druva.

Synonym: - Zweigelt / Zweigeltrebe / Rotburger
Roussanne (FRANKRIKE, RHÔNE)
Grön druva.

Synonym: -
Rubired (.)
Blå druva.

Synonym: -
Ruby Cabernet (.)
Blå druva.

Synonym: -
Rufeta (.)
Blå druva.

Synonym: - Rufete / Tinta Pinheira / Tinta Carvalha / Rufeta
Rufete

(.)
Blå druva.Synonym: Rufete / Tinta Pinheira / Tinta Carvalha / Rufeta

Synonym: -

Sagrantino (ITALIEN)
Blå druva. Sagrantino är en lokal druvsort i Umbrien som är tillåten i två av Italiens DOCG-viner; Sagrantino di Montefalco och Sagrantino di Montefalco Passito, vilka båda är endruvsviner, samt Montefalco Rosso, där sangiovese är huvuddruvan men sagrantino tillåts ingå med upp till 15 procent.

Synonym: -
Samsó (SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva.

Synonym: -
Sangiovese (ITALIEN TOSCANA, BRUNELLO DI MONTALCINO, CHIANTI, CHIANTI CLASSICO, VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO, CARMIGNANO, MORRELINO DI SCANSANO)
Blå druva. 8.2.6 Sangiovese Jupiters blod kallas denna druva, som är den mest odlade i Toscana. Den är karaktärsdruvan i Chianti. Tidigare var Chianti känt för sin bastklädda flaskor, som var fyllda med viner av sämre kvalitet. I dag är situationen en helt annan. I likhet med Pinot Noir muterar den lätt och bildar nya kloner. De många olika klonerna gör att det är stora kvalitetsvariationer bland vinerna. Genom att välja rätt klon och hålla skördeuttaget lågt ger druvan koncentrerade viner med djup färg. Klimat • Den här sent mognande druvsorten behöver en hel del värme. Jordmån • De bästa vinerna kommer från stockar som växer på spröd och skifferhaltig lera (galestro) samt kalkstensjord (alberese). Känslighet • God motståndskraft. Växtplats • Italien, främst i Toscana, men större odlingar finns också i Emilia-Romagna och Marche. De största odlingarna utanför Italien finns i Argentina, Rumänien och i Kalifornien. Vinets utseende • Röd – mörkröd färg. I och med att vinerna oxiderar lätt får den snabbt en brunaktig ton. Aromer • Körsbärskärnor, plommon, kallt te, HP-sås, choklad, ingefära, nejlikor, örter (timjan). Smak Fruktsyra: medel – hög Strävhet: medel – hög Alkoholhalt: medel Fyllighet: medel Synonymer Toscana: Sangioveto, Brunello, Prugnolo Gentile och Morellino Korsika: Nielluccio

Synonym: - Sangiovese / Brunello / Prugnolo Gentile / Morellino / Nielluccio
Saperavi (GEORGIEN)
Blå druva.

Synonym: -
Sauvignon Blanc (FRANKRIKE, BORDEAUX, BARSAC. LOIRE, SAUTERNES, CÉRONS, GRAVES, Pessac-Léognan, ITALIEN, TOSCANA,SPANIEN, CATALUÑANYA ZEELAND, Marlborough, SYDAFRIKA, CHILE)
Grön druva. 8.1.5 Sauvignon Blanc Kattägare brukar ha lätt för att identifiera ett vin gjort på Sauvignon Blanc. En av aromerna som brukar finnas i viner gjort på denna aromatiska druvsort är kattkiss. Druvan tros ha sitt ursprung i sydvästra Frankrike eller Loiredalen, men enligt Oz Clarke började druvans historia när den planterades på Nya Zeelands Sydö 1973. Druvan som har hög syrahalt ger oftast friska och krispiga viner. Klimat • Druvan trivs bäst i svala klimat i och med att den knoppas sent och mognar tidigt. Den trivs bra i Bordeaux, Sancerre och på Nya Zeeland. Klimatet är viktigt för att få den rätta balansen mellan sockerhalt, syrahalt och arom. Jordmån • Kalkhaltiga jordar ger de bästa vinerna. Bördiga jordar gör att den lätt angrips av röta. Känslighet • Den är mottaglig för oidium och botrytis. Växtplats • Bordeaux, Loire och Sydvästra Frankrike. Moldavien, Chile, Kalifornien, Sydafrika, Nordöstra Italien och Nya Zeeland. Utseende • Vinerna är oftast ljust gula, ibland med en grönaktig ton. Aromer • Fläder, krusbär, svarta vinbärsblad, burksparris, nässlor, grön paprika, kattkiss, citrus. Smak/känsel i munnen Fruktsyra: hög Alkoholhalt: medel – hög Fyllighet: medel Kännetecken – vissa områden Loiredalen: Förutom de druvtypiska aromerna finns här inslag av rök och mineraler. Bordeaux: Lagras ofta på ekfat och är blandade med Sémillion och ibland Muscadelle. Kalifornien: Lagras ofta på ekfat och får även toner av tropiska frukter. Synonymer Loire: Blanc Fumé Tyskland: Muskat-Silvaner, Muskat-Sylvaner Österrike: Muskat-Silvaner, Muskat-Sylvaner Kalifornien: Fumé Blanc

Synonym: - Sauvignon Blanc / Blanc Fumé / Muskat-Silvaner / Muskat-Sylvaner / Fumé Blanc
Sauvignon Vert (ITALIEN, FRIULI, CHILE)
Grön druva. Druvan har i Chile tidigare förväxlats med Sauvignon Blanc, men är numera skild från denna. Kända synonymer är Sauvignonasse och Friulano.Tidigare kallades druvsorten i Friuli för Tocai Friulano, men protester från ungerska Tokaj ha givit förenklingen av namnet.Ett av Italiens viktigaste vita viner - ett av de första i den friska fräscha stilen, och har blivit synonymt med Friuli.

Synonym: -
Savagnin Blanc (ITALIEN, ALTO ADIGE, FRANKRIKE; JURA)
Grön druva.

Synonym: - Traminer / Savagnin Blanc / Savagnin Rosé
Savagnin Rosé (ITALIEN, ALTO ADIGE, FRANKRIKE; JURA)
Grön druva.

Synonym: - Traminer / Savagnin Blanc / Savagnin Rosé
Scheurebe (TYSKLAND, RHEINHESSEN, PFALZ)
Grön druva.

Synonym: - Scheurebe / Sämling 88
Schiava (ITALIEN, ALTO ADIGE, SYDTYROLEN, TRENTINO, TYSKLAND WÜRTEMBURG)
Blå druva.

Synonym: - Schiava / Trollinger
Schwarzriesling (FRANKRIKE, CHAMPAGNE, TYSKLAND; WÜRTEMBERG)
Blå druva. Anses vara en egen druvsort men är också denna en klon av Pinot Noir. Druvsorten är internationellt mest känd som en av de numera tre använda druvsorterna i Champagne. Orsaken till dess popularitet är att den knoppar senare och mognar tidigare än de andra Champagnedruvorna - dvs större chans att få en lyckad skörd!Den bidrar med frukttoner och till viss del syra till cuvéen i en Champagne.I Würtemberg kan den ge medelfylliga karaktärsfulla viner hos seriösa producenter, men också många lättdruckna bäriga varianter.

Synonym: - Pinot Meunier / Schwarzriesling / Müllerrebe
Sémillon (FRANKRIKE, BORDEAUX, BARSAC. LOIRE, SAUTERNES, CÉRONS, GRAVES, Pessac-Léognan, AUSTRALIEN, NEW SOUTH WALES, Hunter Valley)
Grön druva. En druvsort som nu spritt sig till många delar av världen, men huvudområdet är fortfarande Bordeaux, där den blandas, huvudsakligen med Sauvignon Blanc och sedan ekfatslagras. Som endruvevin har den ett speciellt gott rykte från Hunter Valley i Australien där den normalt inte ekfatlagras men kan ge mycket komplexa och lagringsdugliga viner.

Synonym: -
Sercial (PORTUGAL, MADEIRA)
Grön druva.

Synonym: -
Shiraz (FRANKRIKE, RHÔNE, ROUSILLON, LANGUEDOC, AUSTRALIEN, BAROSSA VALLEY, SYDAFRIKA, USA, KALIFORNIEN, CORNAS, HERMITAGE, CROZES-HERMITAGE, Côte ROTIE, ST JOSEPH, CÔTES DU RHÔNE; CÔTES DU RHÔNE VILLAGES; LIRAC; GIGONDAS; CHATEAUNEUF DU PAPE; ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva. En gammal druvsort som härstammar från Frankrike - trots alla andra teorier. DNA-forskningen påvisar föräldraskap hos lokala druvsorter i Rhônelandskapet.I norra Rhônedalen görs endruveviner på Syrah, i södra samt andra sydliga regioner i Frankrike är det blandviner - vanligen ingår flera druvsorter. Viktigaste blanddruvan är Grenache.Druvsorten utvandrade tillsammans med andra sorter från sydfrankrike til Australien och är en av de viktigaste druvsorterna idag i Australien. Likaså i Sydafrika trivs denna druva och ger strålande viner. På senare år ser vi allt mer viner från hela världen gjorda på Syrah eller Shiraz som den också kallas.Syrah ger viner med björnbärstoner, charkuterier och peppar idoften. Bra syra, relativt stor kropp och en kryddig pepprig smak med tydliga tanniner.

Synonym: - Syrah / Shiraz
Silvaner (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand CruTYSKLAND, FRANKEN, RHEINHESSEN, SAALE-UNSTRUT, ÖSTERRIKE)
Grön druva.

Synonym: - Silvaner / Sylvaner / Oesterreicher
Sousão (.)
Blå druva.

Synonym: -
Spanna (ITALIEN, PIEMONTE, LOMBARDIET, LIGURIEN, VALLE D'AOSTA, BAROLO, BARBARESCO, GHEMME, GATTINARA, LANGHE, ROERO, VALTELLINA)
Blå druva. En svårodlad druvsort som trots många försök inte givit många lyckade viner vid odling utanför det nordvästra hörnet av Italien.Druvan har fått sin storhetstid i modern tid, tidigare ansågs den alltför enkel för att ge bra vin. Idag anses den tillsammans med Sangiovese stå för det bästa Italien kan erbjuda i vinväg.Nebbiolos "finaste" kvarter anses vara Barolo där den ger kraftiga viner och Barbaresco där den ger mer eleganta viner.Vinerna från Valtellina och små områden såsom t ex Fara ger mer harmoniska viner än de två tidigare nämnda.Druvan ger i regel viner med hög syra, en mycket hög strävhet och tydlig bitterhet - dvs typiska matviner. I doften hittar vi rosor, tjära, ibland stall, bär, viol.

Synonym: - Nebbiolo / Spanna / Chiavennasca
Spätburgunder (FRANKRIKE, BOURGOGNE, ALSACE, Crémant d'Alsace, Bonnes-Mares, CHAMPAGNE, CÔTE CHALONNAISE, CÔTE DE BEAUNE, CÔTE DE NUITS, MÂCONNAIS, ÖSTRA LOIRE, TYSKLAND, RHEINGAU, PFALZ, AHR, RHEINHESSEN,SPANIEN, CATALUÑASVERIGE, SKÅNE)
Blå druva. En gammal druvsort som lätt muterar och ger upphov till nya kloner. Pinot Gris, Pinot Blanc, Frühburgunder är exempel på detta.Druvan har sin hemvist i Bourgogne där fantastiska viner kan produceras på druvan. terroiren betyder mycket, men lika mycket betyder odlarens och vinmakarens mål och filosofi.Druvan har spritt sig över världen och framförallt Nya Zeeeland och Oregon i USA har fått ett rykte om sig att producera fina viner på denna druva.I nya världen ger den ofta lite sötare och snällare viner än i Bourgogne där vinerna kännetecknas av en hög syra, viss bitterhet och medlstor fyllighet med viss strävhet. Aromer som möter oss är ofta röda bär såsom hallon och jordgubbar, men kan också vara räda vinbär och lingon. Därtill kommer dofter av örter och ibland av lite skogsvegetation. Animaliska stalliga toner hittar vi också ibland. Fatlagringen kan vara olika tydlig i olika viner. Känslig för årgången. Kalla år ger snipigare och örtigare viner.

Synonym: - Pinot Noir / Spätburgunder / Blauburgunder
St. George (GREKLAND)
Blå druva. Grekisk gammal druvsort som har potential till storartade viner. Bästa terroiren är i dagsläget NEMEA.

Synonym: - Agiorgitiko / Mavro Nemeas / St. George
Steen (FRANKRIKE, LOIRE, ANJOU, SAUMUR, TOURAINE, SYDAFRIKA, ARGENTINA, USA)
Grön druva. Chenin Blanc är kanske en av världens bästa druvor då den kan ge viner i alla stilar från torrt till olika söthetsgrader och mycket söta viner. Likaså kan den ge läckra mousserande viner, den är bra med och utan ekfatslagring och den kan vara fantastisk ung och i lagrad version i över hundra år!Ingen annan druvsort klarar detta på egen hand...Chenin Blanc har sannolikt uppkommit i Loiredalen nära Mt Chenin. Idag finns två stora producerande områden - Loiredalen och Sydafrika. Även Argentina och USA producerar en del Chenin.

Synonym: - Chenin Blanc / Pineau de la Loire / Steen
Sukribe (.)
Grön druva.

Synonym: -
Sultana (.)
Grön druva.

Synonym: -
Susumaniello (ITALIEN, PUGLIA)
Blå druva. Susumaniello var en utdöende druvsort som förr i tiden användes främst som blanddruva. Numera har man återupptäckt druvan och den produceras som endruvevin. Druvan härstammar troligtvis från Kroatien.

Synonym: -
Sylvaner (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand CruTYSKLAND, FRANKEN, RHEINHESSEN, SAALE-UNSTRUT, ÖSTERRIKE)
Grön druva.

Synonym: - Silvaner / Sylvaner / Oesterreicher
Syrah (FRANKRIKE, RHÔNE, ROUSILLON, LANGUEDOC, AUSTRALIEN, BAROSSA VALLEY, SYDAFRIKA, USA, KALIFORNIEN, CORNAS, HERMITAGE, CROZES-HERMITAGE, Côte ROTIE, ST JOSEPH, CÔTES DU RHÔNE; CÔTES DU RHÔNE VILLAGES; LIRAC; GIGONDAS; CHATEAUNEUF DU PAPE; ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva. 8.2.7 Syrah/Shiraz Syrah eller Shiraz som den kallas i nya världen är en druva som har nått stor popularitet de senaste decennierna. Tidigare fanns den i södra Frankrike, Rhônedalen och Australien. Nu sprider den sig över hela världen till Kalifornien, Spanien, Chile, Österrike och Nya Zeeland för att nämna några länder. Syrah är en aromatisk druva som blandar sig utmärkt med andra druvsorter samtidigt som den ger fantastiska viner på egen hand. Det är en lättodlad druva som ger måttlig avkastning. Klimat • I och med att den knoppas sent och mognar sent är det viktigt att det varken blir för lite eller för mycket hetta. Är det för hett kan druvorna snabbt bli övermogna. Jordmån • Den producerar bra viner på en mängd olika jordmåner. I Rhône är det steniga, väldränerade jordar som ger de bästa vinerna. I Australien görs de bästa vinerna både på skiffer, kalksten och olika lerjordar. Känslighet • Känslig mot Coulure. I övrigt bra motståndskraft. Växtplats • De största odlingarna finns i Languedoc-Roussillon följt av Australien, Rhôndalen, Argentina, Provence och Kalifornien. Vinets utseende • Mörkröd eller mörk rödblå med hög intensitet. Aromer Unga viner: Björnbär, blåbär, violer, rök, tjära, charkuterier, peppar Mogna viner: Peppar, läder, tobak, choklad Smak/känsla i munnen Fruktsyra: hög Strävhet: hög Alkoholhalt: hög Fyllighet: hög Kännetecken – vissa områden Rhônedalen:Enligt ovan. Kalifornien: Mer frukt, mynta/eukalyptus, mindre strävhet och mer alkohol. Australien: Mjukare och fruktigare med inslag av körsbär, moreller, svarta vinbär. Tjär och peppar. Mindre strävhet och mer alkohol.

Synonym: - Syrah / Shiraz
Sämling 88

(TYSKLAND, RHEINHESSEN, PFALZ)
Grön druva.

Synonym: - Scheurebe / Sämling 88

Taminga (.)
Blå druva.

Synonym: -
Tannat (FRANKRIKE, SYDVÄST, MADIRAN, IROLEGUY, BÉARN, URUGUAY)
Blå druva. En druva med mycket tanniner och mycket färgämnen i skalet.Den enorma strävheten har lett fram till nya vinifieringsmetoder för att göra vinerna drickbara i ett tidigare skede. De nya metoderna implementerades på 1990-talet. Tidigare krävdes i regel 15 år eller mer i källaren innan det blev njutbart. En metod som påskyndar mognad och ger mjukare och bärigare vin är mikro-oxygenering, dvs man blåser luft i musten under jäsningen.

Synonym: -
Tarrango (AUSTRALIEN, VICTORIA)
Blå druva. En egen framtagen druvsort hos Brown Brother's.

Synonym: -
Tempranillo (SPANIEN, LA RIOJA, RIBERA DEL DUERO, TORO, CATALUÑA)
Blå druva. 8.2.8 Tempranillo Tempranillo är en druva som i första hand växer på den Iberiska halvön och då framför allt i Spanien. Många sätter ett likhetstecken mellan Tempranillo och vanilj, vilket är felaktigt. Vaniljaromerna kommer från de amerikanska ekfaten som Rioja-vinerna lagras på. Tempranillo är en tjockskalig druva som med rätt vinifiering ger yppiga, långlivade viner med toner av körsbär och björnbär. Klimat • Den klarar både svala och varma klimat. Ett svalt klimat ger elegans och syra medan värme ger djup färg och höga sockerhalter. Jordmån • Den trivs bäst i kalkhaltig eller sandblandad lera, men även krita och skiffer ger bra viner. Känslighet • Mottaglig för oidium och peronospera. Växtplats • Spanien, Portugal, Argentina. Vinets utseende • Vinerna från Rioja och Navarra är till en börja röda, men får snabbt en tegelröd ton. Även intensiteten blir låg p.g.a. de många omdragningarna. Vinerna från Ribera del Duero har ofta en mörkare röd färg med hög intensitet. Aromer • Jordgubbar, mörka bär (körsbär, björnbär), hallon, tobak, kakao, torkad frukt. Smak/känsla i munnen Fruktsyra: medel Strävhet: medel Alkoholhalt: medel Fyllighet: medel Kännetecken – vissa områden Rioja: Förutom ovanstående aromer har vinerna ofta inslag av vanilj. Ribera del Duero: Vinerna är fylligare, strävare och alkoholstarkare än Riojavinerna. De är fruktigare och inslag av rostad ek finns. Synonymer Ribera del Duero: Tinto Fino La Mancha: Cencibel Penedès: Ull de Llebre (katalanska), Ojo de Liebre (spanska) Portugal: Tinta Roriz, Aragonez, Aragonês

Synonym: - Tempranillo / Tinta Roriz / Ull de Llebre / Fino Tinto / Cencibel / Aragonez / Aragonês
Teran (PORTUGAL, DOURO)
Blå druva.

Synonym: -
Teroldego (ITALIEN, TRENTINO)
Blå druva. Trentinos egen druva med bra potential att ge stora kvalitetsviner med egen kraktär.Bästa producenten Elisabetta Foradori.

Synonym: -
Terret Noir (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: -
Tinta Barroca (PORTUGAL, DOURO)
Blå druva.

Synonym: -
Tinta Cao (.)
Blå druva.

Synonym: -
Tinta Carvalha (.)
Blå druva.

Synonym: - Rufete / Tinta Pinheira / Tinta Carvalha / Rufeta
Tinta Pinheira (.)
Blå druva.

Synonym: - Rufete / Tinta Pinheira / Tinta Carvalha / Rufeta
Tinta Roriz (SPANIEN, LA RIOJA, RIBERA DEL DUERO, TORO, CATALUÑA)
Blå druva. En gammal druvsort som finns över i stort sett hela den iberiska halvön, men under många olika namn. Några exempel: Ull de LLebre, Tinta Roriz, Tinto Fino, Cencibel.Vinerna på druvan blir olika beroende på vinmakningen, men ett ofta genomgående karaktärsdrag är en doft av dill. Speciellt Rioja i de klassiska stilen har det mycket tydligt.Druvsorten har inte så stor spridning utanför Spanien och Portugal även om den förekommer på lite olika platser.

Synonym: - Tempranillo / Tinta Roriz / Ull de Llebre / Fino Tinto
Tinto Fino (SPANIEN, LA RIOJA, RIBERA DEL DUERO, TORO, CATALUÑA)
Blå druva. En gammal druvsort som finns över i stort sett hela den iberiska halvön, men under många olika namn. Några exempel: Ull de LLebre, Tinta Roriz, Tinto Fino, Cencibel.Vinerna på druvan blir olika beroende på vinmakningen, men ett ofta genomgående karaktärsdrag är en doft av dill. Speciellt Rioja i de klassiska stilen har det mycket tydligt.Druvsorten har inte så stor spridning utanför Spanien och Portugal även om den förekommer på lite olika platser.

Synonym: - Tempranillo / Tinta Roriz / Ull de Llebre / Fino Tinto
Tocai Friulano (.)
Grön druva.

Synonym: -
Tokay (FRANKRIKE, BORDEAUX, BARSAC)
Grön druva.Synonym: Muscadelle / Tokay

Synonym: -
Torrontes (ARGENTINA)
GrönFinns i olika kloner, den mest populära har tydliga muscatdrag och kan lätt förväxlas med denna.

Synonym: -
Touriga Franca (PORTUGAL, DOURO)
BlåViktig portvinsdruvaSynonym: Touriga Franca / Touriga Francesa

Synonym: -
Touriga Francesa (PORTUGAL, DOURO)
BlåViktig portvinsdruvaSynonym: Touriga Franca / Touriga Francesa

Synonym: -
Touriga Nacional (PORTUGAL, DOURO)
BlåDen "ädlaste" av portvinsdruvorna som numera okså ger fina torra rödviner.Synonym: Touriga Nacional / Azal Espanhol / Preto de Mortágua

Synonym: -
Traminer (ITALIEN, ALTO ADIGE, FRANKRIKE; JURA)
Grön druva.Synonym: Traminer / Savagnin Blanc / Savagnin Rosé

Synonym: -
Trebbiano (ITALIEN, TOSCANA, Vin Santo)
Grön druva.Synonym: Trebbiano / Ugni Blanc

Synonym: -
Trepat (SPANIEN, CATALUÑA)
Blå

Synonym: -
Trollinger (ITALIEN, ALTO ADIGE, SYDTYROLEN, TRENTINO, TYSKLAND WÜRTEMBURG)
Blå druva.Synonym: Schiava / Trollinger

Synonym: -
Trousseau (.)
BlåSynonym: Bastardo / Trousseau

Synonym: -
Trousseau Gris

(.)
Grön

Synonym: -

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/idrottsc/public_html/vinkunskap/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405