Druvor

Abouriou

(.)
Blå druva.

Synonym: -
Agiorgitiko (GREKLAND)
Blå druva. Grekisk gammal druvsort som har potential till storartade viner. Bästa terroiren är i dagsläget NEMEA.

Synonym: - Agiorgitiko / Mavro Nemeas / St. George
Aglianico (ITALIEN, BASILICATA, CAMPANIA, LAZIO, Aglianico del Vulture)
Blå druva. Aglianico är en blå vindruva som är en av Italiens mest lovande druvor idag. Druvan har sin hemvist i hålfoten på den Italienska stöveln längst ner i landet. Den bedöms ha potential att skapa verkligt stora viner med stora lagringsmöjligheter men denna potential är ännu delvis outnyttjad eftersom hemvisten är en ganska fattig del av Italien. Aglianico härstammar från den grekiska druvan Hellenic och togs också till denna del av Italien av grekerna runt 600 f Kr innan romarna tog över. Druvan har stannat kvar i den del av södra Italien som den en gång kom till i regionerna Puglia, Campania samt sist men inte minst Basilicata.Druvan ger tunga och kraftiga viner vars doft och smak har drag av mörka bär, tobak, kryddighet och rök.

Synonym: -
Airén (SPANIEN. LA MANCHA)
Grön druva. Spansk druvsort, tidigare världens mest odlade druva, men numer omsprungen av Cabernet SauvignonGer relativt enkla viner. Druvan används till stor del som råvara för sprittillverkning. Största odlingsområdet är slättlandet utanför Madrid, La Mancha i Spanien.

Synonym: -
Albariño (SPANIEN, GALICIEN, PORTUGAL, VINHO VERDE)
Grön druva. En druvsort som lett Spanien in i den moderna vitvinsvärlden med sina friska fräscha och aromatiska viner. Druvan odlas främst i Galicien och som endruvevin är DO Rias Baixas mest känt. Duvan kallas Alvarinho i Portugal och används till det kända Vinho Verde vinet.

Synonym: - Albariño / Alvarinho
Alicante Bouschet (PORTUGAL,SPANIEN,ITALIEN)
Blå druva.

Synonym: - Alicante Bouschet
Aligoté (FRANKRIKE, BOURGOGNE, Cremant de Bourgogne)
Grön druva. Ger lätta viner i Bourgogne, svagt örtiga i tonen och med en något tydligare syra än "konkurrenten" Chardonnay. Bouzeron är kanske den appellation där den största strävan för kvalitet finns för Aligotévin.Druvan odlas också i östra Europa, såsom Ukraina, Bulgarien, Moldavien, Rumänien och Ryssland.Druvan är en korsning av Pinot Noir och Gouais Blanc.

Synonym: -
Alvarinho (SPANIEN, GALICIEN, PORTUGAL, VINHO VERDE)
Grön druva. En druvsort som lett Spanien in i den moderna vitvinsvärlden med sina friska fräscha och aromatiska viner. Druvan odlas främst i Galicien och som endruvevin är DO Rias Baixas mest känt. Duvan kallas Alvarinho i Portugal och används till det kända Vinho Verde vinet.

Synonym: - Albariño / Alvarinho
Arneis (ITALIEN; PIEMONTE; LANGHE; ROERO)
Grön druva.

Synonym: -
Assyrtiko (GREKLAND, SANTORINI)
Grön druva. Gammal grekisk druvsort som trivs i de vulkaniska jordarna i den grekiska ö-världen, och Santorini är kanske den allra främsta terroiren.Assyrtiko ger fräscha mineraliga viner med hög syra. Den höga syran bibehålls även vid sen skörd.

Synonym: -
Auxerrois (FRANKRIKE, BORDEAUX, HAUT-MÉDOC, PESSAC-LÉOGNAN, PESSAC-LÉOGNAN, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX, SYDVÄST, CAHORS, LOIRE, ARGENTINA)
Blå druva. Se Malbec.

Synonym: - Malbec / Côt Noir
Azal Espanhol

(PORTUGAL, DOURO)
Blå druva. Den "ädlaste" av portvinsdruvorna som numera okså ger fina torra rödviner.

Synonym: - Touriga Nacional / Azal Espanhol / Preto de Mortágua
Bacchus (TYSKLAND, FRANKEN)
Grön druva.

Synonym: -
Baco 22 A (FRANKRIKE, ARMAGNAC)
Gröndruva (hybrid). Hybriddruva som används främst för framställning av vindestillatet Armagnac

Synonym: -
Baga (PORTUGAL, BAIRRADA)
Blå druva. Viktig kvalitetsdruva från Portugal.

Synonym: -
Barbera (ITALIEN, PIEMONTE)
Blå druva. En arbetshäst i vinproduktionen som vuxit ut till ett intressant kvalitetsvin. Tidigare var ett Barbera-vin alltid ett bärigt vin med blåbärston, körsbär och kanske lite hallon - samt en hög syra och lite tanniner.Numera ekfatslagras vinerna relativt ofta och då blir vinerna runda och får ofta en vaniljton till fatkaraktären.

Synonym: -
Bastardo (.)
Blå druva.

Synonym: - Bastardo / Trousseau
Blauburgunder (FRANKRIKE, BOURGOGNE, ALSACE, Crémant d'Alsace, Bonnes-Mares, CHAMPAGNE, CÔTE CHALONNAISE, CÔTE DE BEAUNE, CÔTE DE NUITS, MÂCONNAIS, ÖSTRA LOIRE, TYSKLAND, RHEINGAU, PFALZ, AHR, RHEINHESSEN SPANIEN, CATALUÑA SVERIGE, SKÅNE)
Blå druva. En gammal druvsort som lätt muterar och ger upphov till nya kloner. Pinot Gris, Pinot Blanc, Frühburgunder är exempel på detta.Druvan har sin hemvist i Bourgogne där fantastiska viner kan produceras på druvan. terroiren betyder mycket, men lika mycket betyder odlarens och vinmakarens mål och filosofi.Druvan har spritt sig över världen och framförallt Nya Zeeeland och Oregon i USA har fått ett rykte om sig att producera fina viner på denna druva.I nya världen ger den ofta lite sötare och snällare viner än i Bourgogne där vinerna kännetecknas av en hög syra, viss bitterhet och medlstor fyllighet med viss strävhet. Aromer som möter oss är ofta röda bär såsom hallon och jordgubbar, men kan också vara räda vinbär och lingon. Därtill kommer dofter av örter och ibland av lite skogsvegetation. Animaliska stalliga toner hittar vi också ibland. Fatlagringen kan vara olika tydlig i olika viner. Känslig för årgången. Kalla år ger snipigare och örtigare viner.

Synonym: - Pinot Noir / Spätburgunder / Blauburgunder
Blaufränkisch (ÖSTERRIKE, BURGENLAND, UNGERN, TYSKLAND, WÜRTEMBURG; SAALE UNSTRUT, BULGARIEN)
Blå druva.

Synonym: - Blaufränkisch / Lemberger / Limberger / Kékfrankos
Boal (PORTUGAL, DOURO)
Grön druva. Viktig druvsort för Madeira.

Synonym: - Blaufränkisch / Lemberger / Limberger / Kékfrankos
Bonarda (ITALIEN; PIEMONTE)
Blå druva.

Synonym: - Bonarda / Charbono
Bouches-du-Rhône (RHÔNE)
Grön druva.

Synonym: -
Bourboulenc (RHÔNE)
Grön druva.

Synonym: -
Brunello (ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva.

Synonym: -
Bual

(PORTUGAL, DOURO)
Grön druva. Viktig druvsort för Madeira.

Synonym: - Bual / Boal
Cabernet Franc (FRANKRIKE, BORDEAUX, LOIRE, ANJOU, HAUT-MÉDOC, MARGAUX, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, POMEROL, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX, SAINT-EMILION, LIBOURNAIS, SPANIEN, CATALUÑA, ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva. Cabernet Franc är en gammal druvsort från balkanhalvön, och som är mest känd från Bordeaux där den ingår som i blandningar såväl i Medoc som i Saint Emilion. I Saint Emilion finns kanske de största vinerna i form av Cheval Blanc och Figeac som görs på 100 procent CF.I Loire har den sitt andra hem, specifikt i regionen Anjou. Specifikt AOC:n Chinon är välkänd för sin höga kvalitet på Cabernet Franc.Cabernet Franc ger aromer av röda bär, örter, viss animalitet och ibland en gräsighet. I smaken hittar vi hög syra, relativt hög strävhet, medelfyllig kropp och bitterhet.

Synonym: -
Cabernet Sauvignon (FRANKRIKE, BORDEAUX, HAUT-MÉDOC, MARGAUX, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX, LIBOURNAIS,MARGAUX, ITALIEN, TOSCANA, SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva. 8.2.1 Cabernet Sauvignon Cabernet Sauvignon är de blå druvornas svar på Chardonnay. Den odlas i princip i hela vinvärlden. Den främsta orsaken är att det är en lättodlad druva som anpassar sig till de flesta klimat och smakar nästan likadant var den än växer. Cabernet Sauvignon är främst känd för att vara den dominerande druvan i vinerna från Haut Médoc. Nyare forskning har visat att druvan är en korsning mellan Sauvignon Blanc och Cabernet Franc. Druvan kan ibland kallas Petit Vidure i Frankrike. Klimat • Den klarar de flesta klimat. För mycket värme kan dock ge vinet en mjuk och syltig smak. För svalt klimat eller för tidig skörd kan ge vegetala aromer med toner av grönt gräs och grön paprika. Jordmån • Druvan trivs bäst på väldränerade, magra grusjordar som avger värme. Druvan avspeglar jordmånen i mindre grad än andra druvsorter. Känslighet • Den är känslig för oïdium, men mycket härdig mot andra sjukdomar. Växtplats • Hela världen. De största odlingarna finns i Bordeaux, Kalifornien, Australien och Chile. Utseende • Färgen är röd-blå med hög intensitet. Aromer Unga viner: svarta vinbär, plommon, cederträ. Mogna viner: cigarrlåda, tobak, choklad, stall, kaffe. Smak/känsla i munnen Fruktsyra: hög Strävhet: hög, beroende på tjockt skal, små druvor samt stor mängd kärnor i förhållande till fruktköttet. Alkoholhalt: medel Fyllighet: hög Kännetecken – vissa områden Bordeaux: Oftast blandande med Merlot och Cabernet Franc. Inslag av ek. Kalifornien: Fruktiga med inslag av mynta eller eukalyptus. Vanilj från de amerikanska faten. Mindre strävhet och hög alkoholhalt. Australien: Som vinerna från Kalifornien bortsett från vaniljen samt lite lägre alkoholhalt. Chile: Påminner mer om svartvinbärssylt än svarta vinbär. Hög alkoholhalt och normalt sätt inte så sträva.

Synonym: - Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Petit Vidure
Canaiolo Blanco (ITALIEN, TOSCANA)
Grön druva.

Synonym: -
Canaiolo Nero (ITALIEN, TOSCANA, CHIANTI)
Blå druva.Mindre känd druvsort som används i Toskana, bland annat till Chiantis viner.

Synonym: -
Cannanou (FRANKRIKE, RHÔNE, ROUSILLON, LANGUEDOC, SPANIEN, PRIORAT, LA RIOJA, BORSAO, CATALUÑA, ITALIEN, SARDINIEN, Cannonau di Sardegna, LIBANON, AUSTRALIEN)
Blå druva. Grenache eller Garnacha som den heter i Spanien som är ursprunget för druvsorten har fått ett uppsving. I regel utgör den karaktärsdruva i blandviner såsom vinerna i södra Rhônedalen, t ex Chateauneuf du Pape och i det lilla heta spanska Priorat. Spaniens dyraste viner görs med Grenache som bas i Priorat. I Borsao i Spanien (Aragonien) görs endruveviner på denna druva. Rioja har länge baserats på Grenache, men har de senast 20 åren transformerats till att domineras av Tempranillo.Vinerna har ofta toner av röda bär och medelhavsörter (garrigue mm). Bra syra, grenache ger i regel lätta till medelfylliga viner i ensamt majestät. Tydlig kryddighet i smaken är också ett karaktärsdrag.

Synonym: - Grenache / Grenache Noir / Garnacha / Garnatxa / Cannanou
Carignan (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: - Carignan / Carignane / Cariñena / Carignano
Carignane (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: - Carignan / Carignane / Cariñena / Carignano
Carignano (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: - Carignan / Carignane / Cariñena / Carignano
Cariñena (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: - Carignan / Carignane / Cariñena / Carignano
Carmenère (CHILE, ITALIEN, FRIULI, Venetien)
Blå druva. En gammal fransk druvsort i Bordeaux, som förlorade i anseende efter vinlusens härjningar i området. Den försvann nästan helt i Bordeaux, men hade hunnit utvandra ur landet. Idag är den mest känd i Chile, där man "återupptäckte" den på 80-talet. Idag gör man stora viner och t exempel 2009 utsågs ett vin med nästan bara Carmenère som årets bästa vin i Wine Spectator: Clos Apalta.Druvan har länge förväxlats med merlot, och görs fortfarande på sina ställen. Druvan finns också i de nordöstliga vinområdena i Italien - Friuli och Venetien.

Synonym: -
Catarratto (ITALIEN, SICILIEN)
Grön druva.

Synonym: -
Cencibel (SPANIEN, LA RIOJA, RIBERA DEL DUERO, TORO, CATALUÑA)
Blå druva. En gammal druvsort som finns över i stort sett hela den iberiska halvön, men under många olika namn. Några exempel: Ull de LLebre, Tinta Roriz, Tinto Fino, Cencibel.Vinerna på druvan blir olika beroende på vinmakningen, men ett ofta genomgående karaktärsdrag är en doft av dill. Speciellt Rioja i de klassiska stilen har det mycket tydligt.Druvsorten har inte så stor spridning utanför Spanien och Portugal även om den förekommer på lite olika platser.

Synonym: - Tempranillo / Tinta Roriz / Ull de Llebre / Fino Tinto / Cencibel
Charbono (ITALIEN; PIEMONTE)
Blå druva.

Synonym: - Bonarda / Charbono
Chardonnay (FRANKRIKE, BOURGOGNE, ALSACE, Crémant d'Alsace, Crémant de Bourgogne, CHAMPAGNE, CHÃBLIS,ITALIEN, TOSCANA,SPANIEN, CATALUÑA,USA, CALIFONIA, AUSTRALIEN, SYDAFRIKA, ÖSTERRIKE)
Grön druva. 8.1.1 Chardonnay Chardonnay är en anpassningsbar druva, som trivs i de flesta miljöer. Däremot är den känslig för frost på våren i och med att denknoppas så tidigt. På grund av att druvan är så anpassningsbar odlasden i hela vinvärlden förutom i vissa distrikt i Frankrike, exempelvis Bordeaux där vinlagen förbjuder plantering av druvan. Är den gröna druvan i Champagne. Enligt Oz Clarke har Chardonnay med doft av kryddor från ekchipsen förvandlats till ett nytt slags Liebfraumlich för den ovane vindrickaren. Klimat • Trivs i de flesta klimat • Terroiren avspeglar sig i vinet Jordmån • Trivs på de flesta jordar. För bördiga jordar ger dock så hög avkastning att kvaliteten kan bli lidande. Kalkstens-, skiffer- och lerjordar ger de bästa vinerna. Känslighet • En härdig druva som dock kan skadas av oïdium, millerandange och coulure. Kan också angripas av botrytis. Växtplats • Hela världen, klassiska områden är Chablis och Côte d’Or i Bourgogne. Utseende • Ej ekfatslagrade viner från kyligare klimat ger grönaktiga viner. Varma klimat i kombination med ekfatslagring ger en gulaktig ton. Aromer Kyliga klimat: Gröna äpplen, citrus, mineraler, rök, grapefrukt. Varma klimat: Tropisk frukt (mango, banan, melon), smör, honung. Jäsning och lagring på ekfat: Vinerna får en rostad och smörig ton. Smak/känsla i munnen Fruktsyra: medel - hög beroende på klimat och eventuell tillsats av syra Alkoholhalt: medel – hög Fyllighet: hög Kännetecken – vissa områden Chablis: Strama med hög syra. Inslag av grönt äpple, citrus, mineraler och rök. Côte d’Or: Smöriga och rostade med inslag av hasselnötter. Kalifornien: Rostade fat, vanilj, smör, tropisk frukt. Hög alkoholhalt. Australien: Tropisk frukt, smör, citrus. Hög alkoholhalt.

Synonym: - Chardonnay, Morillon (Österrike)
Chasselas (TYSKLAND, FRANKRIKE, ALSACE, LOIRE, POUILLY SUR LOIRE)
Grön druva.

Synonym: - Gutedel / Chasselas
Chenin Blanc (FRANKRIKE, LOIRE, ANJOU, SAUMUR, TOURAINE, SYDAFRIKA, ARGENTINA, USA)
Grön druva. 8.1.2 Chenin Blanc En syrarik druva som odlas framför allt i Sydafrika och i Loiredalen i Frankrike. Den är Sydafrikas mest odlade druva. I Sydafrika går den oftast under namnet Steen. Druvan blommar tidigt och är därför känslig för vårfrost. Den trivs bäst i svala klimat. Chenin Blanc är en mycket underskattad druva som i Anjou-Touraine ger intensiva, koncentrerade och långlivade viner i alla smaker från knastertorra till ädelsöta. Där kallas den oftast för Pineau eller Pineau de la Loire. Klimat • Har svårt att mogna i kalla klimat. Klimatet avgör om Loires Chenin-viner blir torra eller söta. Jordmån • Klarar de flesta jordmåner. • Jordmånen avgör vinets stil. Sandiga jordar ger lätta viner som mognar ganska snabbt. Lerjordar ger tyngre viner och befrämjar utvecklingen av botrytis. Kalksten ger viner med skarp syra. Känslighet • Mottaglig för oïdium och kan angripas av botrytis. Växtplats • Sydafrika, Loire och Kalifornien. Utseende • De torra vinerna är ljusgula i färgen och de söta är gyllengula. Aromer Unga viner: Gröna äpplen, citrus, vått ylle, mineral. Mogna/söta: Persika, honung, aprikos, arrak. Smak/känsla i munnen Fruktsyra: hög Alkoholhalt: medel – hög Fyllighet: medel Synonymer Loiredalen: Pineau de la Loire, Pineau Sydafrika: Steen

Synonym: - Chenin Blanc / Pineau / Pineau de la Loire / Steen
Chiavennasca (ITALIEN, PIEMONTE, LOMBARDIET, LIGURIEN, VALLE D'AOSTA, BAROLO, BARBARESCO, GHEMME, GATTINARA, LANGHE, ROERO, VALTELLINA)
Blå druva.En svårodlad druvsort som trots många försök inte givit många lyckade viner vid odling utanför det nordvästra hörnet av Italien.Druvan har fått sin storhetstid i modern tid, tidigare ansågs den alltför enkel för att ge bra vin. Idag anses den tillsammans med Sangiovese stå för det bästa Italien kan erbjuda i vinväg.Nebbiolos "finaste" kvarter anses vara Barolo där den ger kraftiga viner och Barbaresco där den ger mer eleganta viner.Vinerna från Valtellina och små områden såsom t ex Fara ger mer harmoniska viner än de två tidigare nämnda.Druvan ger i regel viner med hög syra, en mycket hög strävhet och tydlig bitterhet - dvs typiska matviner. I doften hittar vi rosor, tjära, ibland stall, bär, viol.

Synonym: - Nebbiolo / Spanna / Chiavennasca
Ciliegiolo (ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva.

Synonym: -
Cinsault (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: - Cinsault / Cinsaut
Cinsaut (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: - Cinsault / Cinsaut
Clairette Blanc (FRANKRIKE, RHÔNE)
Grön druva.

Synonym: -
Colombard (FRANKRIKE, SYDAFRIKA, USA)
Grön druva.

Synonym: -
Colorino (ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva.

Synonym: -
Cortese (ITALIEN, PIEMONTE, GAVI DI GAVI)
Grön druva.

Synonym: -
Corvina Veronese (ITALIEN, VENETO, Amarone della Valpolicella, BARDOLINO, VALPOLICELLA)
Blå druva. Corvina är en blå vindruva som utgör huvudingrediens i många rödviner från nordöstra Italien, bland annat i Valpolicella och Bardolino. Den har fina aromer och hög syrlighet men låg tannin-halt och en ljusröd färg. Druvorna har ett ganska tjockt skal vilket skyddar mot röta. De bästa vinerna på Corvina skapas när druvorna torkas med den så kallade Passito-metoden för att användas i de berömda Amarone- , Ripasso eller Recioto-vinerna.

Synonym: -
Côt Noir (FRANKRIKE, BORDEAUX, HAUT-MÉDOC, PESSAC-LÉOGNAN, PESSAC-LÉOGNAN, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX, SYDVÄST, CAHORS, LOIRE, ARGENTINA)
Blå druva. Se Malbec.

Synonym: - Malbec / Côt Noir
Counoise (RHÔNE)
Blå druva. Counoise odlas främst i Rhône området i Frankrike. Counoise tillför en pepprig ton och bra syra i ett blandat rött vin men ger inte mycket färgdjup eller tannin. Det fanns 638 hektar av Counoise i Frankrike år 2000. Counoise är en av de druvor som tillåts i blandningen av Châteauneuf-du-Pape vin, en sådan tillverkare är Château de Beaucastel, som är känd för att använda alla de 13 tillåtna sorterna.

Synonym: -
Courtiller Musque (.)
Grön druva.

Synonym: -
Crljenak Kaštelanski (USA, KALIFORNIEN, ITALIEN, PUGLIA)
Blå druva. Druvsort som utvandrat från Kroatien samtidigt till Usa respektive Appulien i Italien och sedan vidareutvecklats lite olika.

Synonym: - Zinfandel / Crljenak Kaštelanski / Primitivo
Croatina (.)
Blå druva.

Synonym: -
Crouchen

(SYDAFRIKA)
Grön druva.

Synonym: -
Dolcetto (ITALIEN; PIEMONTE)
Blå druva. Ger lätta bäriga viner med relativt hög syra

Synonym: -
Doradillo (.)
Grön druva.

Synonym: -
Dornfelder (TYSKLAND, PFALZ, RHEINHESSEN)
Blå druva.

Synonym: -
Durello (.)
Grön druva.

Synonym: -
Durif

(USA, CALIFORNIAFRANKRIKE)
Blå druva.

Synonym: - Durif / Petite Sirah (OBS! Ej Petit Syrah)
Elbling (TYSKLAND, MOSEL)
Grön druva.

Synonym: -
Ensayo

(SPANIEN, LA RIOJA)
Grön druva.

Synonym: -
Feteascã Albã (RUMÄNIEN)
Grön druva.

Synonym: -
Fiano (ITALIEN, BASILICATA, PUGLIA)
Grön druva.

Synonym: -
Flora (.)
Grön druva.

Synonym: -
Folle Blanche (.)
Grön druva.

Synonym: -
Friulano (ITALIEN; FRIULI)
Grön druva. Kallades tidigare Tocai Friulano men efter Ungerns protester har man tvingats ändra namnet. Är egentligen samma sort som Sauvignonasse eller Sauvignon Vert.Det första "frisk" fräscha vitvinte i Italien ocg gjorde stor succe. Förknippas starkt med Friuli.

Synonym: -
Furmint

(UNGERN, TOKAJ)
Grön druva.

Synonym: - Furmin
Gamay (FRANKRIKE, BOURGOGNE, Crémant de Bourgogne, LOIRE, MÂCONNAIS, BEAUJOLAIS)
Blå druva. 8.2.2 Gamay Trots att Gamay är en lättodlad druva som ger ganska hög avkastning är den inte populär hos odlarna utanför ursprungsländerna Frankrike och Schweiz. För dem som uppskattar aromatiska lättdruckna viner är Gamay mycket tilltalande. Ett av de mer kända vinerna gjort på druvan är Beaujolais Noveau, som börjar säljas varje år den tredje torsdagen i november. Är karaktärsdruvan i Bourgogne-vinet Bourgogne passe-tout-grains (2/3 Gamay samt 1/3 Pinot Noir). Klimat • I och med att den är en druva som knoppas och mognar tidigt är den lämplig för svala klimatzoner, men vårfrosten kan ställa till en del problem. Jordmån • Gamay trivs bäst på granitkullar täckta med sandblandad lera. Känslighet • Druvan är mottaglig för gråröta. Växtplats • Beaujolais och Loire i Frankrike, Schweiz samt i Östra Europa och då speciellt i det forna Jugoslavien. Utseende • Röd-blå viner, som är ganska ljusa i färgen. Aromer • Från druvan kommer en fruktig doft med inslag av röda bär (hallon). I och med att de flesta viner framställs med maceration carbonique finns det toner av skumbanan och nickelkarameller i vinerna. Smak/känsel i munnen Fruktsyra: medel – hög Strävhet: låg Alkoholhalt: medel Fyllighet: låg

Synonym: - Gamay / Gamay Noir
Gamay Noir (FRANKRIKE, BOURGOGNE, LOIRE, MÂCONNAIS)
Blå druva. Gamay är huvuddruva i Beaujolaisdistriktet som lite felaktigt fått omdömet lätta och enkla viner. Druvan är kapabel till att producera viner som med välbehag kan lagras i flera decennier och de liknar i regel Pinot Noir, den andra stora druvan i Bourgogne. Boven bakom den lite för låga statusen är det genialiska marknadsföringsgreppet med Beaujolais Noveau som faktiskt är ett enkelt "färskvin". Kolsyrejäsning används ibland med denna druvsort - men bara ibland...Druvan är också viktig i Macon och i Loiredalen.Också en viktig del i vinet Passe-tout-grains, där det kan uppgå till 2/3 av druvorna - övriga tillåtna druvor är Pinot-familjen.

Synonym: - Gamay / Gamay Noir
Garganega (ITALIEN, VENETO, SOAVE, RECIOTO DI SOAVE)
Grön druva.

Synonym: -
Garnacha (FRANKRIKE, RHÔNE, ROUSILLON, LANGUEDOC, SPANIEN, PRIORAT, LA RIOJA, BORSAO, CATALUÑA, ITALIEN, SARDINIEN, Cannonau di Sardegna, LIBANON, AUSTRALIEN)
Blå druva. Grenache eller Garnacha som den heter i Spanien som är ursprunget för druvsorten har fått ett uppsving. I regel utgör den karaktärsdruva i blandviner såsom vinerna i södra Rhônedalen, t ex Chateauneuf du Pape och i det lilla heta spanska Priorat. Spaniens dyraste viner görs med Grenache som bas i Priorat. I Borsao i Spanien (Aragonien) görs endruveviner på denna druva. Rioja har länge baserats på Grenache, men har de senast 20 åren transformerats till att domineras av Tempranillo.Vinerna har ofta toner av röda bär och medelhavsörter (garrigue mm). Bra syra, grenache ger i regel lätta till medelfylliga viner i ensamt majestät. Tydlig kryddighet i smaken är också ett karaktärsdrag.

Synonym: - Grenache / Grenache Noir / Garnacha / Garnatxa / Cannanou
Garnacha blanca (SPANIEN, LA RIOJA, CATALUÑA)
Grön druva.

Synonym: -
Garnatxa (FRANKRIKE, RHÔNE, ROUSILLON, LANGUEDOC, SPANIEN, PRIORAT, LA RIOJA, BORSAO, CATALUÑA, ITALIEN, SARDINIEN, Cannonau di Sardegna, LIBANON, AUSTRALIEN)
Blå druva. Grenache eller Garnacha som den heter i Spanien som är ursprunget för druvsorten har fått ett uppsving. I regel utgör den karaktärsdruva i blandviner såsom vinerna i södra Rhônedalen, t ex Chateauneuf du Pape och i det lilla heta spanska Priorat. Spaniens dyraste viner görs med Grenache som bas i Priorat. I Borsao i Spanien (Aragonien) görs endruveviner på denna druva. Rioja har länge baserats på Grenache, men har de senast 20 åren transformerats till att domineras av Tempranillo.Vinerna har ofta toner av röda bär och medelhavsörter (garrigue mm). Bra syra, grenache ger i regel lätta till medelfylliga viner i ensamt majestät. Tydlig kryddighet i smaken är också ett karaktärsdrag.

Synonym: - Grenache / Grenache Noir / Garnacha / Garnatxa / Cannanou
Gewürztraminer (ALSACE, Alsace Grand Cru,SPANIEN, CATALUÑA)
Grön druva.8.1.3 Gewurztraminer Gewurztraminer är en svårodlad aromatisk druva, som ställer höga krav på vinmakaren. Den räknas som en grön druva trots att skalen innehåller pigment vilket ibland kan ge vinerna ljusröda färgtoner. Druvan mognar tidigt vilket gör den känslig för vårfrost. De största odlingarna av Gewurztraminer finns i Moldavien, där den kallas Traminer.
Klimat • Den bästa kombinationen är svalt klimat med massor av sol (läs Alsace), vilket ger alkoholstarka viner med mycket arom.
Jordmån • Klarar de flesta jordmåner. Den trivs bäst på djupa, mineralhaltiga och väldränerade jordar.
Känslighet • Mottaglig för oidium och botrytis.
Växtplats • Hela världen. De största odlingarna finns i Moldavien och Alsace.
Utseende • Ljusgul till tydligt gul. Ibland finns ljusröda inslag.
Aromer • Aromatisk. Parfyrmerad med inslag av rosor, niveakräm, honung, aprikos, litchiefrukt.
Smak/känsla i munnen Fruktsyra: måttlig, Alkoholhalt: hög, Fyllighet: hög,

Synonym: - Gewürztraminer / Traminer Aromatique / Roter Traminer / Clevner / Klavner / Mala Dinka
Goldriesling (.)
Grön druva.

Synonym: -
Graciano (SPANIEN, RIOJA)
Blå druva.

Synonym: -
Grauburgunder (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, PFALZ, RHEINHESSEN, WÜRTEMBERG, ITALIEN, ALTO ADIGE; TRENTINO, FRIULI, UNGERN)
Grön druva. Grauburgunder är egentligen en klon av Pinot Noir, men brukar klassas som en egen sort. Den typiska karaktären innehåller dofter av gråpäron, champinjoner och kryddor. I smaken hittar vi åter kryddigheten, en i regel medelhög syra samt viss oljig struktur. I Italien är de dock annorlunda och karakteriseras av lätta mineraltoner i doften och en hög syra i smaken.

Synonym: - Pinot Gris / Pinot Grigio / Grauburgunder
Grecanico (.)
Grön druva.

Synonym: -
Greco (ITALIEN, KAMPANIEN,)
Grön druva.

Synonym: -
Grenache (FRANKRIKE, RHÔNE, ROUSILLON, LANGUEDOC, SPANIEN, PRIORAT, LA RIOJA, BORSAO, CATALUÑA, ITALIEN, SARDINIEN, Cannonau di Sardegna, LIBANON, AUSTRALIEN)
Blå druva. Grenache eller Garnacha som den heter i Spanien som är ursprunget för druvsorten har fått ett uppsving. I regel utgör den karaktärsdruva i blandviner såsom vinerna i södra Rhônedalen, t ex Chateauneuf du Pape och i det lilla heta spanska Priorat. Spaniens dyraste viner görs med Grenache som bas i Priorat. I Borsao i Spanien (Aragonien) görs endruveviner på denna druva. Rioja har länge baserats på Grenache, men har de senast 20 åren transformerats till att domineras av Tempranillo.Vinerna har ofta toner av röda bär och medelhavsörter (garrigue mm). Bra syra, grenache ger i regel lätta till medelfylliga viner i ensamt majestät. Tydlig kryddighet i smaken är också ett karaktärsdrag.

Synonym: - Grenache / Grenache Noir / Garnacha / Garnatxa / Cannanou
Grenache Noir (FRANKRIKE, RHÔNE, ROUSILLON, LANGUEDOC, SPANIEN, PRIORAT, LA RIOJA, BORSAO, CATALUÑA, ITALIEN, SARDINIEN, Cannonau di Sardegna, LIBANON, AUSTRALIEN)
Blå druva. Grenache eller Garnacha som den heter i Spanien som är ursprunget för druvsorten har fått ett uppsving. I regel utgör den karaktärsdruva i blandviner såsom vinerna i södra Rhônedalen, t ex Chateauneuf du Pape och i det lilla heta spanska Priorat. Spaniens dyraste viner görs med Grenache som bas i Priorat. I Borsao i Spanien (Aragonien) görs endruveviner på denna druva. Rioja har länge baserats på Grenache, men har de senast 20 åren transformerats till att domineras av Tempranillo.Vinerna har ofta toner av röda bär och medelhavsörter (garrigue mm). Bra syra, grenache ger i regel lätta till medelfylliga viner i ensamt majestät. Tydlig kryddighet i smaken är också ett karaktärsdrag.

Synonym: - Grenache / Grenache Noir / Garnacha / Garnatxa / Cannanou
Grolleau (FRANKRIKE, LOIRE)
Blå druva.

Synonym: - Grolleau / Groslot
Groslot (FRANKRIKE, LOIRE)
Blå druva.

Synonym: - Grolleau / Groslot
Grüner Veltliner (ÖSTERRIKE; NIEDERÖSTERREISCH, WACHAU; KREMSTAL; KAMPTAL; DONAULAND; TRAISENTAL, UNGERN)
Grön druva. ÖSterrikisk druvsort som ger mineraliga viner med relativt hög syra och en viss kryddighet. Senta skördade druvor ger också mycket fruktiga toner av t ex persika

Synonym: -
Gutedel

(TYSKLAND, FRANKRIKE, ALSACE, LOIRE, POUILLY SUR LOIRE)
Grön druva.

Synonym: - Gutedel / Chasselas
Hárslevelu (UNGERN)
Grön druva.

Synonym: -
Heunisch

(SCHWEIZ)
Grön druva.

Synonym: -
Inzolia

(ITALIEN, SICILIEN)
Grön druva.

Synonym: -
Johannisberg Riesling

(FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, RHEINGAU, MOSEL, PFALZ, RHEINHESSEN, AUSTRALIEN, ÖSTERRIKE, WACHAU, KREMSTAL, KAMPTAL, TRAISENTAL,SPANIEN, CATALUÑA)
Grön druva. Riesling är en gammal druvsort som givit tyska viner världsberömmelse. Druvsorten kommer bäst till sin rätt i Tyskland, Alsace och Österrike, men det finns fina typiska viner från andra delar av världen såsom Australien och Italien.Druvan ger friska viner med hög syra. I ungdomen i allmänhet en tydlig blommig ton, tillsammans med mineraler. Med mognad kommer den välkända petroleumdoften (olja, diesel, gummi etc) tillsammans med bokna äpplen och lite annanaskarameller.I tyskland görs allt från torra till mycket söta - och merparten av vinerna ligger mittemellan, dvs halvtorra. Det är bara att läsa på etiketten för att få det man önskar. I alsace är det lite svårare då man inte anger söthetsgrad, och den varierar. I Österrike är de i allmänhet torra, annars anges det.

Synonym: - Riesling / Johannisberg Riesling / Rheinriesling / Klingelberger
Kadarka (UNGERN, BULGARIEN)
Kadarka eller Gamza är en blå druvsort. Det är populärt i Ungern, där den infördes med den turkiska ockupationen, och Bulgarien, där det är känt som Gamza. Kadarka är en viktig beståndsdel i den ungerska röda cuvéen Bull's Blood Eger eller Szekszárd. Det är också odlas i de flesta andra östeuropeiska länder där det ibland kallas Cadarka eller Skadarska.

Synonym: - Kadarka, Cadarka, Skadarska, Gamza
Kékfrankos (ÖSTERRIKE, BURGENLAND, UNGERN, TYSKLAND, WÜRTEMBURG; SAALE UNSTRUT, BULGARIEN)
Blå druva.

Synonym: - Blaufränkisch / Lemberger / Limberger / Kékfrankos
Kerner (TYSKLAND, MOSEL, PFALZ, RHEINHESSEN, SVERIGE, SKÅNE)
Grön druva.

Synonym: -
Klingelberger

(FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, Crémant d'Alsace, TYSKLAND, RHEINGAU, MOSEL, PFALZ, RHEINHESSEN, AUSTRALIEN, ÖSTERRIKE, WACHAU, KREMSTAL, KAMPTAL, TRAISENTAL, SPANIEN, CATALUÑA)
Grön druva. Riesling är en gammal druvsort som givit tyska viner världsberömmelse. Druvsorten kommer bäst till sin rätt i Tyskland, Alsace och Österrike, men det finns fina typiska viner från andra delar av världen såsom Australien och Italien.Druvan ger friska viner med hög syra. I ungdomen i allmänhet en tydlig blommig ton, tillsammans med mineraler. Med mognad kommer den välkända petroleumdoften (olja, diesel, gummi etc) tillsammans med bokna äpplen och lite annanaskarameller.I tyskland görs allt från torra till mycket söta - och merparten av vinerna ligger mittemellan, dvs halvtorra. Det är bara att läsa på etiketten för att få det man önskar. I alsace är det lite svårare då man inte anger söthetsgrad, och den varierar. I Österrike är de i allmänhet torra, annars anges det.

Synonym: - Riesling / Johannisberg Riesling / Rheinriesling / Klingelberger
Lagrein (ITALIEN, ALTO ADIGE)
Blå druva.

Synonym: -
Lambrusco (ITALIEN, EMILIEN-ROMAGNA)
Blå druva.

Synonym: -
Lemberger (ÖSTERRIKE, BURGENLAND, UNGERN, TYSKLAND, WÜRTEMBURG; SAALE UNSTRUT, BULGARIEN)
Blå druva.

Synonym: - Blaufränkisch / Lemberger / Limberger / Kékfrankos
Limberger

(ÖSTERRIKE, BURGENLAND, UNGERN, TYSKLAND, WÜRTEMBURG; SAALE UNSTRUT, BULGARIEN)
Blå druva.

Synonym: - Blaufränkisch / Lemberger / Limberger / Kékfrankos
Macabeo (SPANIEN, LA RIOJA, CATALUÑA, CAVA, FRANKRIKE, ROUSILLON)
Grön druva. Karaktärsdruva i vit Rioja och viktig komponent i det mousserande CAVA-vinet.I Frankrike används den till vita toorra blandviner samt till en del söta viner.

Synonym: - Macabeo / Viura
Malbec (FRANKRIKE, BORDEAUX, HAUT-MÉDOC, PESSAC-LÉOGNAN, PESSAC-LÉOGNAN, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX, SYDVÄST, CAHORS, LOIRE, ARGENTINA)
Blå druva. Malbec är en gammal druvsort som odlats i sydvästra Frankrike under århundraden, specifikt i Cahors: Cahorsvinet kallades för det "svarta vinet" och skeppades ut genom Bordeauxs hamn. Bordeauxvinerna som sedan växte fram kallades som bekannt för Clairet eller Claret pga sin ljusa färg.Malbec har sedermera använts i Bordeauxblandningar för att ge färg och tanniner till blandningen. Med denna "strukturtillsats" följer en del plommonaromer.Cahors gör fortfarande kvalitetsviner på druvan men har fått konkurrens från Argentina där man gjort det till "nationaldruva" och där man gör vinerna i en något mjukare och bärigare stil än i Cahors. Druvan har också en framträdande roll i några av de mindre vindistrikten i Loire-regionen.

Synonym: - Malbec / Côt Noir
Malmsey (SPANIEN, LA RIOJA)
Grön druva.

Synonym: - Malvasia / Malmsey
Malvasia (SPANIEN, LA RIOJA)
Grön druva.

Synonym: - Malvasia / Malmsey
Malvasia del Chianti (ITALIEN, TOSCANA)
Grön druva.

Synonym: -
Malvasia Nera (ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva.

Synonym: -
Manseng Noir (FRANKRIKE, SPANIEN, BASKIEN)
Grön druva. Manseng (eller Manseng Noir) är en druvsort med baskiskt ursprung som odlas främst i sydvästra Frankrike. Som Pinot Noir och Muscat, muterar druvan enkelt och är ursprung til flera sorter som fortfarande används i vinproduktion, särskilt Petit Manseng och Gros Manseng

Synonym: - Manseng / Manseng Noir
Marsanne (FRANKRIKE, RHÔNE, HERMITAGE, CROZES-HERMITAGE, CHATEAUNEUF DU PAPE; CÔTES DU RHÔNE, CÔTES DU RHÔNE VILLAGES)
Grön druva. Karaktärsdruva i Rhônedalen som i regel blandas tillsammans med andra druvsorter..

Synonym: -
Marselan (.)
Blå druva. Marselan är en lättodlad druva som klarar torka bra. Marselan är en korsning som gjordes 1961 mellan Cabernet Sauvignon och Grenache och är populär i Vin de Pays men är numera även tillåten i AOC Côte de Rhône.

Synonym: -
Mataro (FRANKRIKE, RHÔNE,SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva.

Synonym: - Mourvèdre / Monastrell / Mataro
Mauzac (FRANKRIKE, SYDVÄST, GAILLAC, BLANQUETTE DE LIMOUX)
Grön druva.

Synonym: -
Mavro Nemeas (GREKLAND)
Blå druva. Grekisk gammal druvsort som har potential till storartade viner. Bästa terroiren är i dagsläget NEMEA.

Synonym: - Agiorgitiko / Mavro Nemeas / St. George
Mavrodafni (.)
Blå druva.

Synonym: -
Mavrodaphne (GREKLAND)
Blå druva.

Synonym: -
Mazuelo (SPANIEN, LA RIOJA)
Blå druva.

Synonym: -
Melon de Bourgogne (FRANKRIKE; LOIRE, MUSCADET SÈVRE ET MAINE)
Grön druva. Ger lätta mineraliga viner med lätt jästton, då de ofta lagras en tid på jästfällningen efter avslutad jäsning.Vinerna är ofta lätt pärlande, dvs med mycket lite bubblor.

Synonym: - Melon de Bourgogne
Mencia (.)
Blå druva.

Synonym: -
Merlot (FRANKRIKE, BORDEAUX, HAUT-MÉDOC, MARGAUX, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, POMEROL, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX, FRONSAC, SAINT-EMILION, LIBOURNAISITALIEN, TOSCANA,SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva. Viktig druvsort som oftast används i Meritageviner, dvs blandningar som i Bordeaux.Sina största meriter vinner druvsorten i Saint Emilion och Pômerol med satellitområden.De flesta merlotvinerna blandas in för att ge mjukhet och frukt. Några av de allra mest ansedda vinerna med Merlot som huvudingrediens är Chateau Petrus, Le Pin och Chateau Magdelaine.Druvan är populär i hela världen och den näst mest odlade blå druvan.Som endruvevin är den en kameleont och påverkas mycket av druvkvalitet och vinifieringsmetoder.De enkla vinerna blir lätta, bäriga viner med medelmåttig syra och mjuka tanniner. Mer seriösa viner har ofta svårt att få tillräcklig syra och struktur och måste stöttas med ekfatstoner. Det är alltså svårare - men det finns mycket spännande varianter runt om i världen.Merlot tros vara en avkomma till Cabernet Franc - men eftersom man inte funnit den andra föräldern så är man fortfarande osäker.

Synonym: -
Millot (.)
Blå druva.

Synonym: -
Molinara (ITALIEN, VENETO, Amarone della Valpolicella)
Blå druva. Molinara var fram till 2004 obligatorisk i produktionen av Valpolicellas viner. Efter påtryckningar från producenterna själva togs beslutet att ta bort den som obligatorisk, och nu är det upp till var och en. Det är lätt att förstå att den inte var så omtyckt. Dess två föregångare, Corvina och Rondinella, har båda tjockt skal och relativt mycket fruktkött i druvan. Molinara har ett tunnt skal och bidrar därför inte i någon större grad med färg. Den besitter heller ingen större aromatisk profil utan den fyllde en funktion en gång i tiden för att “fylla ut”. Under mycket lång tid har efterfrågan på Valpolicellaviner varit efter lätta, fruktiga och okomplicerade viner. Idag efterfrågas istället viner med mycket färg, högre alkoholhalt, mer kropp med balans mellan syra och frukten och utrymmet för druvor som Molinara har därför krymt. Idag ser vi dock en “revival” för Molinara då vissa producenter producerar renrasiga viner på denna druvsort. Dess namn härstammar från det italienska ordet Mulinara (mjölkvarn) då druvans skal ofta täcks av dagg som påminner om mjöl. Den spreds i Valpolicella under 1800-talet; mest för att den gav riklig avkastning. Blomningen äger rum mellan den 13-22 april och den uppnår full mognad mellan den 10-30 oktober. Klasen har en lång pyramidlik form. De viner som görs enbart på Molinara får nästan en rosé-touch då skalet är tunnt och innehåller få polifenoler.

Synonym: -
Monastrell (FRANKRIKE, RHÔNE,SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva.

Synonym: - Mourvèdre / Monastrell / Mataro
Moscatel (.)
Grön druva.

Synonym: - Moscatell / Moscato / Moscatel
Moscatell (.)
Grön druva.

Synonym: - Moscatell / Moscato / Moscatel
Moscato (.)
Grön druva.

Synonym: - Moscatell / Moscato / Moscatel
Moschofilero (GREKLAND)
Grön druva.

Synonym: -
Mourvèdre (FRANKRIKE, RHÔNE,SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva.

Synonym: - Mourvèdre / Monastrell / Mataro
Mtsvane (GEORGIEN, TSINANDALI)
Grön druva.

Synonym: -
Muscadelle (FRANKRIKE, BORDEAUX, BARSAC)
Grön druva.

Synonym: - Muscadelle / Tokay
Muscadet (FRANKRIKE, LOIRE)
Grön druva.

Synonym: -
Muscardin (FRANKRIKE, RHÔNE)
Grön druva.

Synonym: -
Muscat (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru,SPANIEN, CATALUÑA)
Grön eller blå. Muscatdruvor odlas i ett stort antal länder, och det förekommer såväl gröna som blå muscatdruvor. Viner på muscatdruvor kan vara allt från torra vita bordsviner till mycket söta starkviner.Muscat Ottonel har blekare färg och mer diskret karaktär än de två ovanstående druvsorterna. Utnyttjas bland annat i Alsaceviner betecknade med Muscat, normald blandat med den mer karaktärsfulla Muscat Blanc à Petit Grains

Synonym: -
Müller-Thurgau

(TYSKLAND, RHEINHESSEN, PFALZ, MOSEL, FRANKEN, RHEINGAU, BADEN, WÜRTTEMBERG, NAHE, SAALE-UNSTRUT, SACHSEN, MITTELRHEIN,)
Grön druva.

Synonym: - Müller-Thurgau / Rivaner
Müllerrebe (FRANKRIKE, CHAMPAGNE, TYSKLAND; WÜRTEMBERG)
Blå druva. Anses vara en egen druvsort men är också denna en klon av Pinot Noir. Druvsorten är internationellt mest känd som en av de numera tre använda druvsorterna i Champagne. Orsaken till dess popularitet är att den knoppar senare och mognar tidigare än de andra Champagnedruvorna - dvs större chans att få en lyckad skörd!Den bidrar med frukttoner och till viss del syra till cuvéen i en Champagne.I Würtemberg kan den ge medelfylliga karaktärsfulla viner hos seriösa producenter, men också många lättdruckna bäriga varianter.

Synonym: - Pinot Meunier / Schwarzriesling / Müllerrebe
Nebbiolo (ITALIEN, PIEMONTE, LOMBARDIET, LIGURIEN, VALLE D'AOSTA, BAROLO, BARBARESCO, GHEMME, GATTINARA, LANGHE, ROERO, VALTELLINA)
Blå druva. 8.2.4 Nebbiolo Nebbiolo är mest känd för att vara druvan i Piemontes stora vin Barolo. Druvan har fått sitt namn efter ordet nebbia som betyder dimma, vilket är passande därför att dimman kommer krypande uppför södersluttningarna i skördetid. Klimat • Nebbiolo trivs inte om klimatet är för varmt. Den trivs bra i Piemontes inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. Nebbiolo är en sent mognande druva, som kräver mycket av vinmakaren och därför kan det vara stora kvalitetsvariationer i vinerna. Jordmån • Den verkar klara av en mängd olika jordmånstyper, men de bästa vinerna kommer från druvor planterade på ler- och kalkjordar. Känslighet • Den är känslig för coulure och oidium. Växtplats • Nordvästra Italien. I övrigt handlar det om några hundra hektar i Argentina och Mexico. Vinets utseende • Röd, mörkröd färg till en början. Vinerna får ganska snabbt tegelnyans och färgen bleknar. Aromer • Tjära, rosor, körsbär, lakrits, tryffel. Smak/känsel i munnen Fruktsyra: hög Strävhet: hög Alkoholhalt: hög (oftast 13,5 volymprocent och eller högre) Fyllighet: medel - hög Synonymer Piemonte: Spanna (speciellt i Novara och Vercelli) Valle d’Aosta, Carema: Picoutener Lombardiet: Chiavennasca

Synonym: - Nebbiolo / Spanna / Chiavennasca / Carema / Picoutener
Négrette (FRANKRIKE, Sud-Ouést)
Blå druva.

Synonym: -
Negroamaro (ITALIEN, APPULIEN)
Blå druva. Syditaliens mest odlade rödvinsdruva.

Synonym: -
Nero d'Avola

(ITALIEN, SICILIEN)
Blå druva. Siciliens egna kvalitetsdruva, som kan ge läckra viner med egen karaktär av seriösa producenter. De enkla vinerna på druvan är också oftast trevliga men mer godisliknande i saromer och munkänsla.I Cerasuolo di Vittoria ingår den tillsammans med en annan druvsort, Frappato och ger Siciliens enda DOCG-vin.

Synonym: -
Oesterreicher (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, TYSKLAND, FRANKEN, RHEINHESSEN, SAALE-UNSTRUT, ÖSTERRIKE)
Grön druva.

Synonym: - Silvaner / Sylvaner / Oesterreicher
Ondenc (.)
Grön druva.

Synonym: -
Oseleta

(ITALIEN, VENETO)
Blå druva. Oseleta är en druva som oftast ger en låg avkastning. Dess druvor är små med ett väldigt tjockt skal. Den har även en hög syra vilket är viktigt ur hållbarhetssynpunkt.

Synonym: -
Palomino (SPANIEN, ANDALUSIEN; JEREZ)
Grön druva. VIkigaste druvsorten i Jerez, för framställning av olika typer av sherry. Framförallt är det denna druva som är bas för Fino-sherryn.

Synonym: - Palomino / Palomino Fino
Palomino Fino (SPANIEN, ANDALUSIEN; JEREZ)
Grön druva. VIkigaste druvsorten i Jerez, för framställning av olika typer av sherry. Framförallt är det denna druva som är bas för Fino-sherryn.

Synonym: - Palomino / Palomino Fino
Pamid (.)
Blå druva.

Synonym: -
Pardina (.)
Blå druva.

Synonym: -
Parellada (SPANIEN, CATALUÑA)
Grön druva. Druvsort som ingår i den klassiska blandningen för Spaniens mousserande vin CAVA

Synonym: -
Pedro Ximénez (SPANIEN, ANDALUSIEN, JEREZ)
Grön druva. Druvan är mest känd från sherryområdet.Druvan torkas i regel i solen på halmmattor för att därefter kort vinifieras till några få procent. Vinet förstärks med vinsprit och ger ett mycket sött och smakrikt starkvin.Vin från denna druva används också som blandkomponent i vissa andra sherrysorter, oftast för sötning.

Synonym: -
Peluda (SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva.

Synonym: -
Petit Verdot (.)
Blå druva.

Synonym: - Cabernet Sauvignon, Petit Vidure
Petit Vidure (FFRANKRIKE, BORDEAUX, HAUT-MÉDOC, MARGAUX, PESSAC-LÉOGNAN, MÉDOC, MOULIS, PAUILLAC, GRAVES, SAINT-ESTÈPHE, SAINT-JULIEN, BLAYE, CÔTES DE BOURG, SAINTE-FOY-BORDEAUX,)
Blå druva.

Synonym: - Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
Petite Sirah (USA, CALIFORNIAFRANKRIKE)
Blå druva. (OBS! Ej Petit Syrah)

Synonym: - Durif / Petite Sirah
Picardin (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: -
Picpoul (FRANKRIKE, RHÔNE)
Grön druva.

Synonym: -
Pineau de la Loire (FRANKRIKE, LOIRE, ANJOU, SAUMUR, TOURAINE, SYDAFRIKA, ARGENTINA, USA)
Grön druva. Chenin Blanc är kanske en av världens bästa druvor då den kan ge viner i alla stilar från torrt till olika söthetsgrader och mycket söta viner. Likaså kan den ge läckra mousserande viner, den är bra med och utan ekfatslagring och den kan vara fantastisk ung och i lagrad version i över hundra år!Ingen annan druvsort klarar detta på egen hand...Chenin Blanc har sannolikt uppkommit i Loiredalen nära Mt Chenin. Idag finns två stora producerande områden - Loiredalen och Sydafrika. Även Argentina och USA producerar en del Chenin.

Synonym: - Chenin Blanc / Pineau de la Loire / Steen
Pinot Bianco (FRANKRIKE, ALSACE, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, PFALZ, ITALIEN)
Grön druva. Anses som en egen druvsort men är i realiteten en genetisk klon av Pinot Noir.Druvan ger i regel lätta viner med viss mineraltin och lite äppledoft. I munnen känns främst en markerad syra.I delar av Tyskland ekfatslagrar man desa viner som då får tillskott av smörighet och lite rundare textur.

Synonym: - Pinot Blanc / Pinot Bianco / Weissburgunder
Pinot Blanc (FRANKRIKE, ALSACE, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, PFALZ, ITALIEN)
Grön druva. Anses som en egen druvsort men är i realiteten en genetisk klon av Pinot Noir. Druvan ger i regel lätta viner med viss mineraltin och lite äppledoft. I munnen känns främst en markerad syra.I delar av Tyskland ekfatslagrar man desa viner som då får tillskott av smörighet och lite rundare textur.

Synonym: - Pinot Blanc / Pinot Bianco / Weissburgunder
Pinot Grigio (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, PFALZ, RHEINHESSEN, WÜRTEMBERG, ITALIEN, ALTO ADIGE; TRENTINO, FRIULI, UNGERN)
Grön druva. Pinot Grigio är egentligen en klon av Pinot Noir, men brukar klassas som en egen sort. Den typiska karaktären innehåller dofter av gråpäron, champinjoner och kryddor. I smaken hittar vi åter kryddigheten, en i regel medelhög syra samt viss oljig struktur. I Italien är de dock annorlunda och karakteriseras av lätta mineraltoner i doften och en hög syra i smaken.

Synonym: - Pinot Gris / Pinot Grigio / Grauburgunder
Pinot Gris (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, PFALZ, RHEINHESSEN, WÜRTEMBERG, ITALIEN, ALTO ADIGE; TRENTINO, FRIULI, UNGERN)
Grön druva. Pinot Gris är egentligen en klon av Pinot Noir, men brukar klassas som en egen sort. Den typiska karaktären innehåller dofter av gråpäron, champinjoner och kryddor. I smaken hittar vi åter kryddigheten, en i regel medelhög syra samt viss oljig struktur. I Italien är de dock annorlunda och karakteriseras av lätta mineraltoner i doften och en hög syra i smaken.

Synonym: - Pinot Gris / Pinot Grigio / Grauburgunder
Pinot Meunier (FRANKRIKE, CHAMPAGNE, TYSKLAND; WÜRTEMBERG)
Blå druva. Anses vara en egen druvsort men är också denna en klon av Pinot Noir. Druvsorten är internationellt mest känd som en av de numera tre använda druvsorterna i Champagne. Orsaken till dess popularitet är att den knoppar senare och mognar tidigare än de andra Champagnedruvorna - dvs större chans att få en lyckad skörd!Den bidrar med frukttoner och till viss del syra till cuvéen i en Champagne.I Würtemberg kan den ge medelfylliga karaktärsfulla viner hos seriösa producenter, men också många lättdruckna bäriga varianter.

Synonym: - Pinot Meunier / Schwarzriesling / Müllerrebe
Pinot Nero (ITALIEN)
Blå druva. Italienska namnet på Pinot Noir

Synonym: - Pinot Noir / Spätburgunder / Blauburgunder
Pinot Noir (FRANKRIKE, BOURGOGNE, ALSACE, Crémant d'Alsace, Crémant de Bourgogne, Bonnes-Mares, CHAMPAGNE, CÔTE CHALONNAISE, CÔTE DE BEAUNE, CÔTE DE NUITS, MÂCONNAIS, ÖSTRA LOIRE, TYSKLAND, RHEINGAU, PFALZ, AHR, RHEINHESSEN,SPANIEN, CATALUÑASVERIGE, SKÅNE)
Blå druva. 8.2.5 Pinot Noir Pinot Noir är nog vinvärldens mest nyckfulla druva. Den muterar lätt och ampelografer anser att Pinot Noir, Pinot Gris och Pinot Blanc har samma ursprung eftersom de har likartad DNA. De ständiga mutationerna medför att de inte finns några måsten för hur viner gjorda på druvan skall smaka. Druvan är svårodlad, har låg avkastning och kräver noggrann vinifiering. Druvan är en av världens äldsta odlade druvsorter och forskare hävdar att det började odlas Pinot Noir för ca.2 000 år sedan. Klimat • Druvan trivs bäst i svala klimat. Jordmån • Den trivs bäst när jorden är väldränerad med djup mylla. Känslighet • Den är känslig för peronospera och oidium. Det tunna skalet gör att den också är ömtålig för röta. Växtplats • Bourgogne, Tyskland, Moldavien och Kalifornien har de största odlingarna. Vinets utseende • Vinerna från Bourgogne och Tyskland har en ljusröd färg. De amerikanska kan vara lite mörkare och ha lite tegelnyans. Arom • Det är svårt att beskriva Pinot Noirs aromer i och med att de varierar så mycket, men röda bär som hallon och jordgubbar finns i de unga vinerna. De mogna vinerna har drag av vilt, läder, ruttna grönsaker och tryffel. Smak/känsel i munnen Fruktsyra: hög Strävhet: låg – medel Alkoholhalt: medel – hög Fyllighet: medel Synonymer Frankrike: Noirien, Pineau, Savagnin Noir Tyskland: Spätburgunder, Blauburgunder, Blauer Burgunder Italien: Pinot Nero Österrike: Blauburgunder, Blauer Spätburgunder Kroatien/Serbien: Burgundac Crni

Synonym: - Pinot Noir / Spätburgunder / Blauburgunder / Noirien / Pineau / Savagnin Noir / Pinot Nero / Burgundac Crni
Pinotage (SYDAFRIKA)
Blå druva. Druvan är en blandning av Pinot Noir och Cinsault. Cinsault kallades tidigare i Sydafrika för Hermitage. Korsningen gjordes i början av 1900-talet av professor Perold.

Synonym: -
Portugieser (TYSKLAND, PFALZ, RHEINHESSEN)
Blå druva.

Synonym: -
Poulsard (FRANKRIKE; JURA)
Blå druva.

Synonym: -
Preto de Mortágua (PORTUGAL, DOURO)
Blå druva. Den "ädlaste" av portvinsdruvorna som numera okså ger fina torra rödviner.

Synonym: - Touriga Nacional / Azal Espanhol / Preto de Mortágua
Primitivo (USA, KALIFORNIEN, ITALIEN, PUGLIA)
Blå druva. Druvsort som utvandrat från Kroatien samtidigt till Usa respektive Appulien i Italien och sedan vidareutvecklats lite olika.

Synonym: - Zinfandel / Crljenak Kaštelanski / Primitivo
Prosecco (ITALIEN, VENETIEN)
Grön druva.

Synonym: -
Prugnolo Gentile

(ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva.

Synonym: -
Refosco (ITALIEN, FRIULI, SLOVENIEN)
Blå druva.

Synonym: - Refosco / Refošk / Refosk
Refosk (ITALIEN, FRIULI, SLOVENIEN)
Blå druva.

Synonym: - Refosco / Refošk / Refosk
Refošk (ITALIEN, FRIULI, SLOVENIEN)
Blå druva.

Synonym: - Refosco / Refošk / Refosk
Rheinriesling (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, RHEINGAU, MOSEL, PFALZ, RHEINHESSEN, AUSTRALIEN, ÖSTERRIKE, WACHAU, KREMSTAL, KAMPTAL, TRAISENTAL,SPANIEN, CATALUÑA)
Grön druva. Riesling är en gammal druvsort som givit tyska viner världsberömmelse. Druvsorten kommer bäst till sin rätt i Tyskland, Alsace och Österrike, men det finns fina typiska viner från andra delar av världen såsom Australien och Italien.Druvan ger friska viner med hög syra. I ungdomen i allmänhet en tydlig blommig ton, tillsammans med mineraler. Med mognad kommer den välkända petroleumdoften (olja, diesel, gummi etc) tillsammans med bokna äpplen och lite annanaskarameller.I tyskland görs allt från torra till mycket söta - och merparten av vinerna ligger mittemellan, dvs halvtorra. Det är bara att läsa på etiketten för att få det man önskar. I alsace är det lite svårare då man inte anger söthetsgrad, och den varierar. I Österrike är de i allmänhet torra, annars anges det.

Synonym: - Riesling / Johannisberg Riesling / Rheinriesling / Klingelberger
Riesling (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand Cru, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, RHEINGAU, MOSEL, PFALZ, RHEINHESSEN, AUSTRALIEN, ÖSTERRIKE, WACHAU, KREMSTAL, KAMPTAL, TRAISENTAL,SPANIEN, CATALUÑA)
Grön druva. 8.1.4 Riesling Riesling kallas populär ”Kungen bland druvorna”, men har på grund av en del dåliga tyska viner svårt att vinna uppskattning bland konsumenterna. För många är tyvärr Riesling synonymt med Liebfraumlich och Blue Nun trots att de vinerna sällan innehåller Riesling-druvan. Klimat • Druvan är känslig för stark solstrålning. Druvan knoppas sent vilket innebär minskad risk för vårfrost. Det är också en sent mognande druva. Jordmån • Trivs bäst på skiffer, sandblandad lera och bördig loom. Druvan påverkas lätt av jordmånen vilket innebär att skiffer ger inslag av mineral och skiffer i vinet. Se druvkurs Känslighet • En härdig druva som är mycket tålig mot kyla. Mottaglig för botrytis. Växtplats • Hela världen. Framför allt i Tyskland, Alsace, South Australia och Österrike. Utseende • Ljusgula med gröna inslag. Sent skördade, ädelrötade viner får en gyllengul färg. Aromer Unga viner: Gröna äpplen, blommor, mineral, citrus, honung. Mogna viner: Aprikoser, petroleum. Smak/känsel i munnen Fruktsyra: hög Alkoholhalt: låg – medel Fyllighet: medel Kännetecken – vissa områden Tyskland, Österrike: I norra Tyskland är det ofta mineraler, gröna äpplen och citrus. Längre söderut i Tyskland blir frukten gulare. I södra Tyskland och Österrike finns ofta tropisk frukt i doften. Australien: Tropisk frukt och petroleum. Lägre syra än i Tyskland. Synonymer Nya världen: Johannisberger Riesling, Rhine Riesling eller White Riesling. Italien: Riesling Renano Blanda ej ihop med Laski Rizling, Olasz Rizling, Riesling Italico eller Welchriesling.

Synonym: - Riesling / Johannisberg Riesling / Rheinriesling / Klingelberger / White Riesling
Riesling Italico (ÖSTERRIKE; BURGENLAND; UNGERN; ITALIEN)
Grön druva. Druvsort med relativt låg syra och viss kryddighet som största kännetecken. I Ungern oftast med lite restsötma och oljighet. I Österrike används den ofta till söta koncentrerade viner. I ITalien friska lätta viner.

Synonym: - Welschriesling / Riesling Italico
Rivaner (TYSKLAND, RHEINHESSEN, PFALZ, MOSEL, FRANKEN, RHEINGAU, BADEN, WÜRTTEMBERG, NAHE, SAALE-UNSTRUT, SACHSEN, MITTELRHEIN,)
Grön druva.

Synonym: - Müller-Thurgau / Rivaner
Rkatsiteli (GEORGIEN, TSINANDALI)
Grön druva

Synonym: -
Rondinella (ITALIEN, VENETO, Amarone della Valpolicella)
Blå druva. Denna druvsort finns så gott som endast i Valpolicella. Det är en rankamed riklig produktion av lövverk och grenar och blomningen äger rum lite tidigare än hos sin vapendragare Corvina. Liksom Corvina så är den anpassningsbar och växer på olika höjder och på olika jordar. Avkastningen är alltid god och den har god resistens mot sjukdomar och mögelangrepp. Den är även tacksam att lägga på tork då den med fördel kan utstå en 3-4 månader lång torkningsperiod tack vare sitt kraftiga skal.

Synonym: -
Rondo (TYSKLAND, RHEINHESSEN, SVERIGE, SKÅNE, DANMARK, ENGLAND, IRLAND, HOLLAND)
Blå druva (hybrid). Rondo är en mörk druvsort som används för framställning av rött vin. Det är en hybrid druva som skapades 1964 av professor V. Kraus i dåvarande Tjeckoslovakien genom att korsa de sorter Zarya Severa (en hybrid som har Vitis amurensis i sin stamtavla) och St Laurent. Denna mycket tidigt mognande sort som besitter hög motståndskraft mot vinterfrost och falsk mjöldagg från sina asiatiska Vitis amurensis förälder. Rondo producerar ett rubinrött vin som också används för blandning. Rondo odlas på många platser i norra Europa där mörka Vitis vinifera sorter har svårt att mogna ordentligt. Rondo tenderar att ge god färg och arom även på dessa platser. Rondo odlas i Rheinhessen och på många platser i norra inklusive Danmark, England, Irland, Nederländerna och Sverige.

Synonym: -
Roriz (.)
Blå druva.

Synonym: -
Rotberger (.)
Blå druva.

Synonym: -
Rotburger (.)
Blå druva.

Synonym: - Zweigelt / Zweigeltrebe / Rotburger
Roussanne (FRANKRIKE, RHÔNE)
Grön druva.

Synonym: -
Rubired (.)
Blå druva.

Synonym: -
Ruby Cabernet (.)
Blå druva.

Synonym: -
Rufeta (.)
Blå druva.

Synonym: - Rufete / Tinta Pinheira / Tinta Carvalha / Rufeta
Rufete

(.)
Blå druva.Synonym: Rufete / Tinta Pinheira / Tinta Carvalha / Rufeta

Synonym: -
Sagrantino (ITALIEN)
Blå druva. Sagrantino är en lokal druvsort i Umbrien som är tillåten i två av Italiens DOCG-viner; Sagrantino di Montefalco och Sagrantino di Montefalco Passito, vilka båda är endruvsviner, samt Montefalco Rosso, där sangiovese är huvuddruvan men sagrantino tillåts ingå med upp till 15 procent.

Synonym: -
Samsó (SPANIEN, CATALUÑA)
Blå druva.

Synonym: -
Sangiovese (ITALIEN TOSCANA, BRUNELLO DI MONTALCINO, CHIANTI, CHIANTI CLASSICO, VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO, CARMIGNANO, MORRELINO DI SCANSANO)
Blå druva. 8.2.6 Sangiovese Jupiters blod kallas denna druva, som är den mest odlade i Toscana. Den är karaktärsdruvan i Chianti. Tidigare var Chianti känt för sin bastklädda flaskor, som var fyllda med viner av sämre kvalitet. I dag är situationen en helt annan. I likhet med Pinot Noir muterar den lätt och bildar nya kloner. De många olika klonerna gör att det är stora kvalitetsvariationer bland vinerna. Genom att välja rätt klon och hålla skördeuttaget lågt ger druvan koncentrerade viner med djup färg. Klimat • Den här sent mognande druvsorten behöver en hel del värme. Jordmån • De bästa vinerna kommer från stockar som växer på spröd och skifferhaltig lera (galestro) samt kalkstensjord (alberese). Känslighet • God motståndskraft. Växtplats • Italien, främst i Toscana, men större odlingar finns också i Emilia-Romagna och Marche. De största odlingarna utanför Italien finns i Argentina, Rumänien och i Kalifornien. Vinets utseende • Röd – mörkröd färg. I och med att vinerna oxiderar lätt får den snabbt en brunaktig ton. Aromer • Körsbärskärnor, plommon, kallt te, HP-sås, choklad, ingefära, nejlikor, örter (timjan). Smak Fruktsyra: medel – hög Strävhet: medel – hög Alkoholhalt: medel Fyllighet: medel Synonymer Toscana: Sangioveto, Brunello, Prugnolo Gentile och Morellino Korsika: Nielluccio

Synonym: - Sangiovese / Brunello / Prugnolo Gentile / Morellino / Nielluccio
Saperavi (GEORGIEN)
Blå druva.

Synonym: -
Sauvignon Blanc (FRANKRIKE, BORDEAUX, BARSAC. LOIRE, SAUTERNES, CÉRONS, GRAVES, Pessac-Léognan, ITALIEN, TOSCANA,SPANIEN, CATALUÑANYA ZEELAND, Marlborough, SYDAFRIKA, CHILE)
Grön druva. 8.1.5 Sauvignon Blanc Kattägare brukar ha lätt för att identifiera ett vin gjort på Sauvignon Blanc. En av aromerna som brukar finnas i viner gjort på denna aromatiska druvsort är kattkiss. Druvan tros ha sitt ursprung i sydvästra Frankrike eller Loiredalen, men enligt Oz Clarke började druvans historia när den planterades på Nya Zeelands Sydö 1973. Druvan som har hög syrahalt ger oftast friska och krispiga viner. Klimat • Druvan trivs bäst i svala klimat i och med att den knoppas sent och mognar tidigt. Den trivs bra i Bordeaux, Sancerre och på Nya Zeeland. Klimatet är viktigt för att få den rätta balansen mellan sockerhalt, syrahalt och arom. Jordmån • Kalkhaltiga jordar ger de bästa vinerna. Bördiga jordar gör att den lätt angrips av röta. Känslighet • Den är mottaglig för oidium och botrytis. Växtplats • Bordeaux, Loire och Sydvästra Frankrike. Moldavien, Chile, Kalifornien, Sydafrika, Nordöstra Italien och Nya Zeeland. Utseende • Vinerna är oftast ljust gula, ibland med en grönaktig ton. Aromer • Fläder, krusbär, svarta vinbärsblad, burksparris, nässlor, grön paprika, kattkiss, citrus. Smak/känsel i munnen Fruktsyra: hög Alkoholhalt: medel – hög Fyllighet: medel Kännetecken – vissa områden Loiredalen: Förutom de druvtypiska aromerna finns här inslag av rök och mineraler. Bordeaux: Lagras ofta på ekfat och är blandade med Sémillion och ibland Muscadelle. Kalifornien: Lagras ofta på ekfat och får även toner av tropiska frukter. Synonymer Loire: Blanc Fumé Tyskland: Muskat-Silvaner, Muskat-Sylvaner Österrike: Muskat-Silvaner, Muskat-Sylvaner Kalifornien: Fumé Blanc

Synonym: - Sauvignon Blanc / Blanc Fumé / Muskat-Silvaner / Muskat-Sylvaner / Fumé Blanc
Sauvignon Vert (ITALIEN, FRIULI, CHILE)
Grön druva. Druvan har i Chile tidigare förväxlats med Sauvignon Blanc, men är numera skild från denna. Kända synonymer är Sauvignonasse och Friulano.Tidigare kallades druvsorten i Friuli för Tocai Friulano, men protester från ungerska Tokaj ha givit förenklingen av namnet.Ett av Italiens viktigaste vita viner - ett av de första i den friska fräscha stilen, och har blivit synonymt med Friuli.

Synonym: -
Savagnin Blanc (ITALIEN, ALTO ADIGE, FRANKRIKE; JURA)
Grön druva.

Synonym: - Traminer / Savagnin Blanc / Savagnin Rosé
Savagnin Rosé (ITALIEN, ALTO ADIGE, FRANKRIKE; JURA)
Grön druva.

Synonym: - Traminer / Savagnin Blanc / Savagnin Rosé
Scheurebe (TYSKLAND, RHEINHESSEN, PFALZ)
Grön druva.

Synonym: - Scheurebe / Sämling 88
Schiava (ITALIEN, ALTO ADIGE, SYDTYROLEN, TRENTINO, TYSKLAND WÜRTEMBURG)
Blå druva.

Synonym: - Schiava / Trollinger
Schwarzriesling (FRANKRIKE, CHAMPAGNE, TYSKLAND; WÜRTEMBERG)
Blå druva. Anses vara en egen druvsort men är också denna en klon av Pinot Noir. Druvsorten är internationellt mest känd som en av de numera tre använda druvsorterna i Champagne. Orsaken till dess popularitet är att den knoppar senare och mognar tidigare än de andra Champagnedruvorna - dvs större chans att få en lyckad skörd!Den bidrar med frukttoner och till viss del syra till cuvéen i en Champagne.I Würtemberg kan den ge medelfylliga karaktärsfulla viner hos seriösa producenter, men också många lättdruckna bäriga varianter.

Synonym: - Pinot Meunier / Schwarzriesling / Müllerrebe
Sémillon (FRANKRIKE, BORDEAUX, BARSAC. LOIRE, SAUTERNES, CÉRONS, GRAVES, Pessac-Léognan, AUSTRALIEN, NEW SOUTH WALES, Hunter Valley)
Grön druva. En druvsort som nu spritt sig till många delar av världen, men huvudområdet är fortfarande Bordeaux, där den blandas, huvudsakligen med Sauvignon Blanc och sedan ekfatslagras. Som endruvevin har den ett speciellt gott rykte från Hunter Valley i Australien där den normalt inte ekfatlagras men kan ge mycket komplexa och lagringsdugliga viner.

Synonym: -
Sercial (PORTUGAL, MADEIRA)
Grön druva.

Synonym: -
Shiraz (FRANKRIKE, RHÔNE, ROUSILLON, LANGUEDOC, AUSTRALIEN, BAROSSA VALLEY, SYDAFRIKA, USA, KALIFORNIEN, CORNAS, HERMITAGE, CROZES-HERMITAGE, Côte ROTIE, ST JOSEPH, CÔTES DU RHÔNE; CÔTES DU RHÔNE VILLAGES; LIRAC; GIGONDAS; CHATEAUNEUF DU PAPE; ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva. En gammal druvsort som härstammar från Frankrike - trots alla andra teorier. DNA-forskningen påvisar föräldraskap hos lokala druvsorter i Rhônelandskapet.I norra Rhônedalen görs endruveviner på Syrah, i södra samt andra sydliga regioner i Frankrike är det blandviner - vanligen ingår flera druvsorter. Viktigaste blanddruvan är Grenache.Druvsorten utvandrade tillsammans med andra sorter från sydfrankrike til Australien och är en av de viktigaste druvsorterna idag i Australien. Likaså i Sydafrika trivs denna druva och ger strålande viner. På senare år ser vi allt mer viner från hela världen gjorda på Syrah eller Shiraz som den också kallas.Syrah ger viner med björnbärstoner, charkuterier och peppar idoften. Bra syra, relativt stor kropp och en kryddig pepprig smak med tydliga tanniner.

Synonym: - Syrah / Shiraz
Silvaner (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand CruTYSKLAND, FRANKEN, RHEINHESSEN, SAALE-UNSTRUT, ÖSTERRIKE)
Grön druva.

Synonym: - Silvaner / Sylvaner / Oesterreicher
Sousão (.)
Blå druva.

Synonym: -
Spanna (ITALIEN, PIEMONTE, LOMBARDIET, LIGURIEN, VALLE D'AOSTA, BAROLO, BARBARESCO, GHEMME, GATTINARA, LANGHE, ROERO, VALTELLINA)
Blå druva. En svårodlad druvsort som trots många försök inte givit många lyckade viner vid odling utanför det nordvästra hörnet av Italien.Druvan har fått sin storhetstid i modern tid, tidigare ansågs den alltför enkel för att ge bra vin. Idag anses den tillsammans med Sangiovese stå för det bästa Italien kan erbjuda i vinväg.Nebbiolos "finaste" kvarter anses vara Barolo där den ger kraftiga viner och Barbaresco där den ger mer eleganta viner.Vinerna från Valtellina och små områden såsom t ex Fara ger mer harmoniska viner än de två tidigare nämnda.Druvan ger i regel viner med hög syra, en mycket hög strävhet och tydlig bitterhet - dvs typiska matviner. I doften hittar vi rosor, tjära, ibland stall, bär, viol.

Synonym: - Nebbiolo / Spanna / Chiavennasca
Spätburgunder (FRANKRIKE, BOURGOGNE, ALSACE, Crémant d'Alsace, Bonnes-Mares, CHAMPAGNE, CÔTE CHALONNAISE, CÔTE DE BEAUNE, CÔTE DE NUITS, MÂCONNAIS, ÖSTRA LOIRE, TYSKLAND, RHEINGAU, PFALZ, AHR, RHEINHESSEN,SPANIEN, CATALUÑASVERIGE, SKÅNE)
Blå druva. En gammal druvsort som lätt muterar och ger upphov till nya kloner. Pinot Gris, Pinot Blanc, Frühburgunder är exempel på detta.Druvan har sin hemvist i Bourgogne där fantastiska viner kan produceras på druvan. terroiren betyder mycket, men lika mycket betyder odlarens och vinmakarens mål och filosofi.Druvan har spritt sig över världen och framförallt Nya Zeeeland och Oregon i USA har fått ett rykte om sig att producera fina viner på denna druva.I nya världen ger den ofta lite sötare och snällare viner än i Bourgogne där vinerna kännetecknas av en hög syra, viss bitterhet och medlstor fyllighet med viss strävhet. Aromer som möter oss är ofta röda bär såsom hallon och jordgubbar, men kan också vara räda vinbär och lingon. Därtill kommer dofter av örter och ibland av lite skogsvegetation. Animaliska stalliga toner hittar vi också ibland. Fatlagringen kan vara olika tydlig i olika viner. Känslig för årgången. Kalla år ger snipigare och örtigare viner.

Synonym: - Pinot Noir / Spätburgunder / Blauburgunder
St. George (GREKLAND)
Blå druva. Grekisk gammal druvsort som har potential till storartade viner. Bästa terroiren är i dagsläget NEMEA.

Synonym: - Agiorgitiko / Mavro Nemeas / St. George
Steen (FRANKRIKE, LOIRE, ANJOU, SAUMUR, TOURAINE, SYDAFRIKA, ARGENTINA, USA)
Grön druva. Chenin Blanc är kanske en av världens bästa druvor då den kan ge viner i alla stilar från torrt till olika söthetsgrader och mycket söta viner. Likaså kan den ge läckra mousserande viner, den är bra med och utan ekfatslagring och den kan vara fantastisk ung och i lagrad version i över hundra år!Ingen annan druvsort klarar detta på egen hand...Chenin Blanc har sannolikt uppkommit i Loiredalen nära Mt Chenin. Idag finns två stora producerande områden - Loiredalen och Sydafrika. Även Argentina och USA producerar en del Chenin.

Synonym: - Chenin Blanc / Pineau de la Loire / Steen
Sukribe (.)
Grön druva.

Synonym: -
Sultana (.)
Grön druva.

Synonym: -
Susumaniello (ITALIEN, PUGLIA)
Blå druva. Susumaniello var en utdöende druvsort som förr i tiden användes främst som blanddruva. Numera har man återupptäckt druvan och den produceras som endruvevin. Druvan härstammar troligtvis från Kroatien.

Synonym: -
Sylvaner (FRANKRIKE, ALSACE, Alsace Grand CruTYSKLAND, FRANKEN, RHEINHESSEN, SAALE-UNSTRUT, ÖSTERRIKE)
Grön druva.

Synonym: - Silvaner / Sylvaner / Oesterreicher
Syrah (FRANKRIKE, RHÔNE, ROUSILLON, LANGUEDOC, AUSTRALIEN, BAROSSA VALLEY, SYDAFRIKA, USA, KALIFORNIEN, CORNAS, HERMITAGE, CROZES-HERMITAGE, Côte ROTIE, ST JOSEPH, CÔTES DU RHÔNE; CÔTES DU RHÔNE VILLAGES; LIRAC; GIGONDAS; CHATEAUNEUF DU PAPE; ITALIEN, TOSCANA)
Blå druva. 8.2.7 Syrah/Shiraz Syrah eller Shiraz som den kallas i nya världen är en druva som har nått stor popularitet de senaste decennierna. Tidigare fanns den i södra Frankrike, Rhônedalen och Australien. Nu sprider den sig över hela världen till Kalifornien, Spanien, Chile, Österrike och Nya Zeeland för att nämna några länder. Syrah är en aromatisk druva som blandar sig utmärkt med andra druvsorter samtidigt som den ger fantastiska viner på egen hand. Det är en lättodlad druva som ger måttlig avkastning. Klimat • I och med att den knoppas sent och mognar sent är det viktigt att det varken blir för lite eller för mycket hetta. Är det för hett kan druvorna snabbt bli övermogna. Jordmån • Den producerar bra viner på en mängd olika jordmåner. I Rhône är det steniga, väldränerade jordar som ger de bästa vinerna. I Australien görs de bästa vinerna både på skiffer, kalksten och olika lerjordar. Känslighet • Känslig mot Coulure. I övrigt bra motståndskraft. Växtplats • De största odlingarna finns i Languedoc-Roussillon följt av Australien, Rhôndalen, Argentina, Provence och Kalifornien. Vinets utseende • Mörkröd eller mörk rödblå med hög intensitet. Aromer Unga viner: Björnbär, blåbär, violer, rök, tjära, charkuterier, peppar Mogna viner: Peppar, läder, tobak, choklad Smak/känsla i munnen Fruktsyra: hög Strävhet: hög Alkoholhalt: hög Fyllighet: hög Kännetecken – vissa områden Rhônedalen:Enligt ovan. Kalifornien: Mer frukt, mynta/eukalyptus, mindre strävhet och mer alkohol. Australien: Mjukare och fruktigare med inslag av körsbär, moreller, svarta vinbär. Tjär och peppar. Mindre strävhet och mer alkohol.

Synonym: - Syrah / Shiraz
Sämling 88

(TYSKLAND, RHEINHESSEN, PFALZ)
Grön druva.

Synonym: - Scheurebe / Sämling 88
Taminga (.)
Blå druva.

Synonym: -
Tannat (FRANKRIKE, SYDVÄST, MADIRAN, IROLEGUY, BÉARN, URUGUAY)
Blå druva. En druva med mycket tanniner och mycket färgämnen i skalet.Den enorma strävheten har lett fram till nya vinifieringsmetoder för att göra vinerna drickbara i ett tidigare skede. De nya metoderna implementerades på 1990-talet. Tidigare krävdes i regel 15 år eller mer i källaren innan det blev njutbart. En metod som påskyndar mognad och ger mjukare och bärigare vin är mikro-oxygenering, dvs man blåser luft i musten under jäsningen.

Synonym: -
Tarrango (AUSTRALIEN, VICTORIA)
Blå druva. En egen framtagen druvsort hos Brown Brother's.

Synonym: -
Tempranillo (SPANIEN, LA RIOJA, RIBERA DEL DUERO, TORO, CATALUÑA)
Blå druva. 8.2.8 Tempranillo Tempranillo är en druva som i första hand växer på den Iberiska halvön och då framför allt i Spanien. Många sätter ett likhetstecken mellan Tempranillo och vanilj, vilket är felaktigt. Vaniljaromerna kommer från de amerikanska ekfaten som Rioja-vinerna lagras på. Tempranillo är en tjockskalig druva som med rätt vinifiering ger yppiga, långlivade viner med toner av körsbär och björnbär. Klimat • Den klarar både svala och varma klimat. Ett svalt klimat ger elegans och syra medan värme ger djup färg och höga sockerhalter. Jordmån • Den trivs bäst i kalkhaltig eller sandblandad lera, men även krita och skiffer ger bra viner. Känslighet • Mottaglig för oidium och peronospera. Växtplats • Spanien, Portugal, Argentina. Vinets utseende • Vinerna från Rioja och Navarra är till en börja röda, men får snabbt en tegelröd ton. Även intensiteten blir låg p.g.a. de många omdragningarna. Vinerna från Ribera del Duero har ofta en mörkare röd färg med hög intensitet. Aromer • Jordgubbar, mörka bär (körsbär, björnbär), hallon, tobak, kakao, torkad frukt. Smak/känsla i munnen Fruktsyra: medel Strävhet: medel Alkoholhalt: medel Fyllighet: medel Kännetecken – vissa områden Rioja: Förutom ovanstående aromer har vinerna ofta inslag av vanilj. Ribera del Duero: Vinerna är fylligare, strävare och alkoholstarkare än Riojavinerna. De är fruktigare och inslag av rostad ek finns. Synonymer Ribera del Duero: Tinto Fino La Mancha: Cencibel Penedès: Ull de Llebre (katalanska), Ojo de Liebre (spanska) Portugal: Tinta Roriz, Aragonez, Aragonês

Synonym: - Tempranillo / Tinta Roriz / Ull de Llebre / Fino Tinto / Cencibel / Aragonez / Aragonês
Teran (PORTUGAL, DOURO)
Blå druva.

Synonym: -
Teroldego (ITALIEN, TRENTINO)
Blå druva. Trentinos egen druva med bra potential att ge stora kvalitetsviner med egen kraktär.Bästa producenten Elisabetta Foradori.

Synonym: -
Terret Noir (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: -
Tinta Barroca (PORTUGAL, DOURO)
Blå druva.

Synonym: -
Tinta Cao (.)
Blå druva.

Synonym: -
Tinta Carvalha (.)
Blå druva.

Synonym: - Rufete / Tinta Pinheira / Tinta Carvalha / Rufeta
Tinta Pinheira (.)
Blå druva.

Synonym: - Rufete / Tinta Pinheira / Tinta Carvalha / Rufeta
Tinta Roriz (SPANIEN, LA RIOJA, RIBERA DEL DUERO, TORO, CATALUÑA)
Blå druva. En gammal druvsort som finns över i stort sett hela den iberiska halvön, men under många olika namn. Några exempel: Ull de LLebre, Tinta Roriz, Tinto Fino, Cencibel.Vinerna på druvan blir olika beroende på vinmakningen, men ett ofta genomgående karaktärsdrag är en doft av dill. Speciellt Rioja i de klassiska stilen har det mycket tydligt.Druvsorten har inte så stor spridning utanför Spanien och Portugal även om den förekommer på lite olika platser.

Synonym: - Tempranillo / Tinta Roriz / Ull de Llebre / Fino Tinto
Tinto Fino (SPANIEN, LA RIOJA, RIBERA DEL DUERO, TORO, CATALUÑA)
Blå druva. En gammal druvsort som finns över i stort sett hela den iberiska halvön, men under många olika namn. Några exempel: Ull de LLebre, Tinta Roriz, Tinto Fino, Cencibel.Vinerna på druvan blir olika beroende på vinmakningen, men ett ofta genomgående karaktärsdrag är en doft av dill. Speciellt Rioja i de klassiska stilen har det mycket tydligt.Druvsorten har inte så stor spridning utanför Spanien och Portugal även om den förekommer på lite olika platser.

Synonym: - Tempranillo / Tinta Roriz / Ull de Llebre / Fino Tinto
Tocai Friulano (.)
Grön druva.

Synonym: -
Tokay (FRANKRIKE, BORDEAUX, BARSAC)
Grön druva.Synonym: Muscadelle / Tokay

Synonym: -
Torrontes (ARGENTINA)
GrönFinns i olika kloner, den mest populära har tydliga muscatdrag och kan lätt förväxlas med denna.

Synonym: -
Touriga Franca (PORTUGAL, DOURO)
BlåViktig portvinsdruvaSynonym: Touriga Franca / Touriga Francesa

Synonym: -
Touriga Francesa (PORTUGAL, DOURO)
BlåViktig portvinsdruvaSynonym: Touriga Franca / Touriga Francesa

Synonym: -
Touriga Nacional (PORTUGAL, DOURO)
BlåDen "ädlaste" av portvinsdruvorna som numera okså ger fina torra rödviner.Synonym: Touriga Nacional / Azal Espanhol / Preto de Mortágua

Synonym: -
Traminer (ITALIEN, ALTO ADIGE, FRANKRIKE; JURA)
Grön druva.Synonym: Traminer / Savagnin Blanc / Savagnin Rosé

Synonym: -
Trebbiano (ITALIEN, TOSCANA, Vin Santo)
Grön druva.Synonym: Trebbiano / Ugni Blanc

Synonym: -
Trepat (SPANIEN, CATALUÑA)
Blå

Synonym: -
Trollinger (ITALIEN, ALTO ADIGE, SYDTYROLEN, TRENTINO, TYSKLAND WÜRTEMBURG)
Blå druva.Synonym: Schiava / Trollinger

Synonym: -
Trousseau (.)
BlåSynonym: Bastardo / Trousseau

Synonym: -
Trousseau Gris

(.)
Grön

Synonym: -
Ugni Blanc (ITALIEN, TOSCANA, Vin Santo)
Grön druva.

Synonym: - Trebbiano / Ugni Blanc
Ull de Llebre

(SPANIEN, LA RIOJA, RIBERA DEL DUERO, TORO, CATALUÑA)
Blå druva. En gammal druvsort som finns över i stort sett hela den iberiska halvön, men under många olika namn. Några exempel: Ull de LLebre, Tinta Roriz, Tinto Fino, Cencibel.Vinerna på druvan blir olika beroende på vinmakningen, men ett ofta genomgående karaktärsdrag är en doft av dill. Speciellt Rioja i de klassiska stilen har det mycket tydligt.Druvsorten har inte så stor spridning utanför Spanien och Portugal även om den förekommer på lite olika platser.

Synonym: - Tempranillo / Tinta Roriz / Ull de Llebre / Fino Tinto
Vaccarèse (FRANKRIKE, RHÔNE)
Blå druva.

Synonym: -
Valdiguié (.)
Blå druva.

Synonym: -
Veldze (.)
Grön druva.

Synonym: -
Verdelho (PORTUGAL, ACORES, MADEIRA)
Grön druva.

Synonym: -
Verdicchio (ITALIEN, MARCHE)
Blå druva.

Synonym: -
Vermentino (ITALIEN, SARDINIEN, VERMENTINO DI GALLURA, TOSCANA,FRANKRIKE, PROVENCE)
Grön druva. Druvan är känd i Frankrike under namnet Rolle

Synonym: - Vermentino / Rolle
Vernaccia (ITALIEN, TOSCANA)
Grön druva.

Synonym: -
Vidal Blanc (KANADE)
Grön druva.

Synonym: -
Viognier (FRANKRIKE, RHÔNE, CONDRIEU,)
Grön druva. Liksom Chardonnay har Viognier potential att ge fylliga viner med en frodig, mjuk karaktär. I motsats till Chardonnay har Viognier mer naturliga toner av persika, päron, viol och mineraler. Druvans potentiella kvalitet är också starkt beroende av vinodlingsmetoder och klimat eftersom druvan kräver en lång, varm växtsäsong för att mogna men inte ett klimat som är för varmt då druvan utvecklar höga nivåer av socker och alkohol innan dess aromatiska toner kan utvecklas. Druvan är lågavkastande.

Synonym: -
Viura

(SPANIEN, LA RIOJA, CATALUÑA, CAVA, FRANKRIKE, ROUSILLON)
Grön druva. Karaktärsdruva i vit Rioja och viktig komponent i det mousserande CAVA-vinet.I Frankrike används den till vita toorra blandviner samt till en del söta viner.

Synonym: - Macabeo / Viura
Weissburgunder (FRANKRIKE, ALSACE, Crémant d'Alsace,TYSKLAND, PFALZ, ITALIEN)
Grön druva. Anses som en egen druvsort men är i realiteten en genetisk klon av Pinot Noir.Druvan ger i regel lätta viner med viss mineraltin och lite äppledoft. I munnen känns främst en markerad syra.I delar av Tyskland ekfatslagrar man desa viner som då får tillskott av smörighet och lite rundare textur.

Synonym: - Pinot Blanc / Pinot Bianco / Weissburgunder
Welschriesling

(ÖSTERRIKE; BURGENLAND; UNGERN; ITALIEN)
Grön druva. Druvsort med relativt låg syra och viss kryddighet som största kännetecken. I Ungern oftast med lite restsötma och oljighet. I Österrike används den ofta till söta koncentrerade viner. I ITalien friska lätta viner.

Synonym: - Welschriesling / Riesling Italico
Xarello (SPANIEN, CATALUÑA, CAVA)
Grön druva.

Synonym: - Xarel·lo / Xarello
Xarel·lo (SPANIEN, CATALUÑA, CAVA)
Grön druva.

Synonym: - Xarel·lo / Xarello
Xynomavro

(GREKLAND)
Blå druva.

Synonym: -
Zilga (.)
Blå druva.

Synonym: -
Zinfandel (USA, KALIFORNIEN, ITALIEN, PUGLIA)
Blå druva. Druvsort som utvandrat från Kroatien samtidigt till Usa respektive Appulien i Italien och sedan vidareutvecklats lite olika.

Synonym: - Zinfandel / Crljenak Kaštelanski / Primitivo
Zweigelt (.)
Blå druva.

Synonym: - Zweigelt / Zweigeltrebe / Rotburger
Zweigeltrebe (.)
Blå druva.

Synonym: - Zweigelt / Zweigeltrebe / Rotburger

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/idrottsc/public_html/vinkunskap/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405