Italien

Tillbaka till Europa >>


Vinområden

ITALIEN (>>)
Italien är en av världens två största vinproducenter. Mest produceras bordsviner, men andelen högkvalitetsviner har på senare år ökat betydligt. Alla typer av vin produceras medan rödviner dominerar.
 • Produktion: 52 036 000 hl Odlingsarea: 843 400 ha Export: 18 390 000 hl Import: 1 463 000 hl
 • *Siffror anger år 2006 enligt OIV Klicka på kartan för att lära mer om Italien.
  ABRUZZO (>>)
  BASILICATA (>>)
  CALABRIA (>>)
  CAMPANIA (>>)
  EMILIA-ROMAGNA (>>)
  FRIULI-VENEZIA GIULIA (>>)
  LAZIO (>>)
  LIGURIA (>>)
  LOMBARDIA (>>)
  MARCHE (>>)
  MOLISE (>>)
  PIEMONTE (>>)
  PUGLIA (>>)
  SARDEGNA (>>)
  SICILIA (>>)
  TOSCANA (>>)
  TRENTINO-ALTO ADIGE (>>)
  UMBRIA (>>)
  VALLE D'AOSTA (>>)
  VENETO (>>)

   

  Vinlagar

  ITALIEN - DOC (ITALIEN)
  Denominazione di Origine Controllata (DOC) är viner med kontrollerat ursprung. Här ställs noggranna krav vad gäller tillåtna druvsorter, maximalt skördeuttag per hektar, alkoholhalt, produktionsmetod med mera. Många DOC gäller endast en typ eller stil av vin, medan andra omfattar flera stilar. I det senare fallet specificeras stilen med ett tillägg om exempelvis druvsort, delområde, lagring eller om vinet är mousserande (spumante) eller inte. Ett DOC måste ha funnits i minst 5 år innan det kan kvalificera sig för uppflyttning till den förnämare kategorin DOCG.
  Länk

  ITALIEN - DOCG (ITALIEN)
  Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) har ungefär samma krav som för DOC, men vissa kriterier, speciellt skördeuttag per hektar, är strängare. För att ett vin från ett visst område ska kunna erhålla denna klassificering krävs det att det betraktas som en av regionens klassiker, samt att det har ett gott rykte. Alla viner med beteckningen DOC och DOCG måste från och med 1990 genomgå kemiska analyser och provas av en panel för att godkännas, men det är sällan något vin blir diskvalificerat. I dag finns det 36 områden där vinerna kan betecknas DOCG och drygt 300 DOC. Ungefär en femtedel av allt vin som produceras i Italien säljs under någon av de båda kvalitetsvinsbeteckningarna.
  Länkhttp://vinonyc.files.wordpress.com/2009/10/docg_blog.jpg

  ITALIEN - IGT (ITALIEN)
  Indicazione Geografica Tipica (IGT) är en beteckning för bordsviner från ett bestämt område. Till skillnad från för VdT är det tillåtet att ange årgång och druvsort. IGT motsvarar till viss del Frankrikes Vin de Pays, och är tänkt för viner framställda med icke-traditionella druvor och metoder. Denna kategori skapades 1992 och används för många viner, oavsett kvalitetsklass, som inte överensstämmer med de lokala kriterierna för kvalitetsbetecknade viner. I nuläget finns det drygt 100 IGT-områden.
  Länk

  ITALIEN - VdT (ITALIEN)
  Vino da Tavola (VdT) är den lägsta bordsvinsklassen. För att klassas som VdT räcker det att vinet uppfyller EU:s grundläggande krav på vin. Varken årgång, druvsort eller ett ursprung mindre än landet får anges. Denna kategori är på stadig tillbakagång.
  Länk

   

  Vinkartoteket

  1. A Quo Montepeloso 2013 (Rött) - Italien, Toscana Granska/ändra >>
  3. Brunello di Montalcino 2011 (Rött) - Italien, Toscana Granska/ändra >>
  8. Erse (Rött) - Italien, Sicilien, Etna Granska/ändra >>